Губим 10 млн. лева за Евксиноград

  • 07 юли 2013 08:22

  • 1678
  • 0
Губим 10 млн. лева за Евксиноград
©

Големият проект за мащабен ремонт на царския дворец в Евксиноград е заплашен от провал, ако Министерският съвет реши да прекрати мегапоръчката за 10 млн. лв. Парите идват от европрограмата за регионално развитие. Реален риск от подобна стъпка съществува, тъй като от общо четири кандидата, в търга само един покри критериите за участие. Това дава основание на възложителя да прекрати търга, пише в. "Преса".

Ако бъде обявена нова обществена поръчка, няма да остане време за строителните дейности. Причината е, че парите трябва да се усвоят до септември 2014 г. Обявяването на нов търг ще отнеме поне шест месеца.

Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени на 5 юли, а окончателното решение на комисията по оценка се очаква тази седмица.

Обединението "ПГС-ЕКСА" предложи 6 221 702,99 лв. (без ДДС) и се очаква да бъде обявено за победител. С тези пари трябва да бъдат ремонтирани дворецът, обслужващата сграда, царската конюшня "Щала" и оранжериите.

За втората част на поръчката за ремонт се борят двама.

Дворецът в Евксиноград, чието строителство приключва през 1890 г., се смята за шедьовър на архитектурата в следосвобожденска България и има нужда от сериозен ремонт. Той е единствената сграда у нас, проектирана целево за дворец.

Последвайте канала на

1678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини