Ден 18-ти от началото на протестите. "Оставка" все още ехти по площадите

  • 01 юли 2013 19:10

  • 10655
  • 163
Ден 18-ти от началото на протестите. "Оставка" все още ехти по площадите
©

Пред президентството и Министерски съвет за 18-ти пореден ден на протест се събраха голям брой граждани – с единственото искане за край на управлението „Орешарски”.

Протестиращите традиционно блокираха движението в централната част на столицата – в района на правителствените сгради. Хората и този път скандираха „оставка” и освиркват властта.

По данни на МВР към 20 часа около 5500 протестиращи са се събрали в зоната, известна като Ларгото в София. Само час по-рано от ведомството съобщаваха за 1500 демонстранти.

Недоволните граждани носеха плакати с надписи: „Атака се прецака – само Болен от парите е доволен”, „Свобода или СССР”, „Парламент – досега тикви, сега мишоци”. Един от протестиращите държеше кафез, в който бе закачена снимка на Сергей Станишев.

До президентството се появиха опънати плакати, изобразяващи страница във Фейсбук – „Политическа промяна сега”. Администраторите на групата обясниха, че не са политически обвързани и не участват в неправителствени организации. Те ще записват мненията на протестиращите и ще ги качват на страницата, където всеки може да споделя свободно мнението си.

В района имаше засилено полицейско присъствие, бусове на жандармерията бяха разположени около сградите на институциите в района. Пристигнаха и полицаи с жилетки „Антиконфликт”. Сградата на Министерски съвет бе обградена с метални заграждения.

След около час и половина пред МС, демонстрантите, както всяка вечер, се отправиха към Народното събрание по бул. „Цар Освободител”. Маршрутът им включва още Орлов мост, НДК, централите на политическите сили и отново МС и парламента.

Протестите в страната

Около 150 протестиращи се събраха и днес на антиправителствен протест пред общината в Пловдив, но заявиха, че ще протестират пред панаира.Те се движат по Главната улица и скандират обидни думи. Полицейското присъствие е засилено.

Около 40-50 души се събраха пред сградата на община Варна тази вечер, за да протестират. Те блокираха кръстовището пред административната сграда. С викове „Оставка”, „Мафия”, „Червени боклуци” гражданите спряха движението по бул. „Мария Луиза” и в двете посоки. Десетки автомобили попаднаха в задръстване, пропускаха се само автобусите на градския транспорт. Някой от шофьорите се изнервиха и се опитаха да преминат блокадата. Част от протестиращите бяха насядали и по самото пътно платно. Един от протестиращите носеше плакат с надпис: „Оставка не произлиза от думата оставам”. Имаше развети български знамена. И тази вечер в протеста участваха предимно млади хора, както и майки с деца. След като блокираха движението за няколко минути, протестиращите се оттеглиха на тротоара в градинката до община Варна. Основното искане на гражданите и днес бе оставка на правителството. В разговори помежду си протестиращите обсъждаха изборите за кмет във Варна, както и предстоящия балотаж. Те споделиха, че са толкова малко, защото вероятно голяма част от варненци вече са изморени и не вярват, че нещо в държавата ще се промени. Протестите продължават и утре в 18.30 часа.

В Бургас пък се събраха около 20 души. За разлика от предишни дни, бургазлии не заложиха на скандирания „Оставка” и „Мафия”, а предпочетоха да прекарат времето, в което са заедно, в разговори за политическия живот на страната. Разгорещени бяха дебатите за исканата оставка на кабинета „Орешарски”, но до пререкания в крайна сметка не се стигна. Категорични за пореден ден са хората в Бургас в искането за смяната на изборните правила и оттеглянето на кабинета. Чуха се обаче и въпроси, които останаха без отговор. „Кой ще организира изборите по новите правила, след като искаме оставката на кабинета? Напълно изключвам възможността за сформирането на нов служебен кабинет, който би се провалил точно така както предния”, коментира бургазлийка. Голяма част от хората коментираха и изказвания на парламентаристи, в които се твърди, че оставка на кабинета в парламента не се обсъжда. „Не искам бонбони и поздравления от Сергей Станишев. Това е цинизъм. Не може хората да излизат толкова дни подред, а хората, които са на улицата, да останат нечути”, заяви млада жена. Протестът в Бургас премина спокойно. Засилено полицейско присъствие имаше и днес. Очаква се утре бургазлии да блокират кръстовището пред Старата поща. Разрешение от униформените вече било дадено.

Дъждът не попречи на протестиращите великотърновци да се съберат отново около паметник „Майка България” в града. И тази вечер около 10 човека се събраха в центъра на Велико Търново. Исканията на хората остават същите – оставка на кабинета „Орешарски”, нови избори и промяна на Изборния кодекс. Те държаха плакати с призиви за оставка на правителството. Тази вечер протестиращите коментираха помежду си и резултатите от изборите във Варна. Според тях ниският избирателен вот показва, че гласовете са купени. Протестът тази вечер отново не се охраняваше от полицията. Протестиращите се обединяват в социалната мрежа в групата „Велико Търново ДАНС with me”. Страницата е харесана от над 260 души, но традиционно в градинката на „Майка България” се събират около 10-20 човека.

Около 20 протестиращи за пореден ден се събраха в центъра на Сливен. Началното място отново беше площадът пред сградата на НТС – Сливен. Протестиращите тръгнаха от сградата на НТС и по пешеходната зона достигнаха до областна администрация и партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ. Пред администрацията и пред трите централи имаше краткотрайни спирания с освирквания, скандирания „Мафия” и „Оставка”, „Всеки ден ще е така до победата”, „Червени боклуци”, „ДПС – вън”. Плакатите на протестиращите и този път бяха предимно срещу БСП, ДПС и подкрепящата ги „Атака”. Хората носеха българското знаме и плакати, на които пише „Управление без мутри и ченгета, управление без ГЕРБ, БСП и ДПС”, „В парламента има 4-и БКП-та”, „Тук съм, за да не дам държавата на олигархията”, „Серго, Волен и Местан – тикви от един бостан”, „Болен ляв носи”. Исканията продължават да са за оставка на кабинета „Орешарски”, спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им. Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите. Формалните организатори на протеста заявиха, че всякакви призиви за насилие и омраза ще бъдат считани за провокация и такива хора ще бъдат дистанцирани.

Последвайте канала на

10655 163

Свързани новини

Коментари 163

Добави коментар
Ясен

2013.07.03 | 00:41

163
Хиляди протестират в София ,стотици в големите градове и никой в малките населени места. Аз не мисля , че с подобна конфигурация правителството трябва да подава оставка.
888

2013.07.02 | 00:37

65
Протестиращите в София са хиляди(1000-20000),а в провинцията са десетки.Не мисли ,че Сф. и Пл. примерно са цяла България.Разни хора ,разни идеали и мнения.
Много вярно

2013.07.02 | 14:19

154
Ако някой е направил опит да се запознае с теорията и практиката на т.наречените оранжеви революции ще разбере и ставащото днес на бутафорните протести в България. Събират се няколко хиляди млади, "интелигентни", "демократични", "морални", изчаква се някаква грешка на управляващите и започва масирана медийна атака от предварително купени медии и елекронни сайтове. Целта е обществото да бъда тотално хистеризирано със стигнали до кресчедно "справедливи" искания на "моралните" протестиращи, а включените в атаката медии да представят всичко това, като през увеличително стъкло и няколко стотин протестиращи се представят за няколко десетки хиляди. Медиите започват неспирни атаки срещу управляващите с постоянии репортажи и предавания с удобни, предварително включени в играта интелектуалци, артисти, музиканти и влиятелни личности, като целта е обществото да бъде вкарано в масова психоза, да бъде парализирано и в крайна сметка целта е една и само една - законно избраното правителство да подаде оставка. Приликите с днешните герои на бутафорните ни протести, според мен не са случайни. Въпросът е кого обслужват те? Единствените непосредствени печеливши са мутрите от ГЕРБ, или поне те си мислят така. Всичко това досега не даде никакъв резултат. Сега ще последва "радикализиране" на протеста - няколко десетки протестиращи ще блокират кръстовища и магистрали. Всичко координирано ще се предава, като в реалити шоу от включените в играта медии и нарочно интервюирани интелектуалци, артисти и музиканти ще обясняват, че нещата се случват спонтанно. И това няма да успее! Няма да успее защото тези протести нямат никаква социална база да се распространят спонтанно като лавина. Те са ограничени само до организираните карнавалните, с характер на градски хепанинг разходки на организираните няколко хиляди протестиращи в София
Нема леви,нема десни!-Цакайте БАЛЪЦИ!

2013.07.02 | 16:58

162
Събирането и изхвърлянето на битови отпадъци е най-поскъпналата стока или услуга у нас от 1995 г. насам. Това показват изчисления на Националния статистически институт, обработени от "24 часа". Цената на боклука е скочила с рекордните 21 017.54% през последните 16 г. В топ 3 по поскъпване у нас в годините на демокрация са две други услуги. Цените на застраховките за коли са вдигнати с 20 302.98 на сто, а канализационните услуги и тези за пречистване на водата са скочили с 19 982.18%. Въпреки че мнозина усещат скъпотията по цените на храните, те са най-малко увеличени особено в сравнение с услугите на монополите. Например водоснабдяването е поскъпнало със 17 846.5%, парното - с 16 029.54 на сто, а токът - с 14 589.92%. Увеличението на течните горива - бензин и дизел, е с 18 522.79%. От хранителните стоки най-голям е скокът на хляба и зърнените изделия, но той е двойно по-малък от този на монополните услуги - със 7525%. Това е малко повече от официалната инфлация от 1995 г. насам, която е 6272.03 на сто. Сред най-поскъпналите стоки са и цигарите и алкохолът - съответно с 18 944.52 и 15 884.09 на сто. Голям скок има и при посещението на лекар или училище. Услугите на докторите са поскъпнали със 17 168.21%, а образованието - с 14 279.64%. Всъщност сравнението на цените отпреди 1998 г. и сега е условно. Причините са хиперинфлацията и последвалата я деноминация на лева. Това доведе до инфлация в хиляди проценти. Ако се изчисли поскъпването от май 1990 г. до септември 2011 г., се получават умопомрачителните 422 303.3% инфлация. С други думи, стоките и услугите са скочили 4223 пъти. Доста по-реална представа за увеличението на цените обаче дават сравненията след въвеждането на валутния борд през 1998 г. Оттогава досега поскъпването на живота е със 109 на сто. С други думи, усреднено, всичко е скочило двойно в последните 13 години

2013.07.02 | 14:49

155
Ще ви гледам сейра през зимата.И на "умните и интелигентните" и на "Февруарските "ниско образовани бедняци".Като ви натиснат сметки за ток,парно и вода,-Колекторски фирми и частни съдии.ще си смучете пръстите за десерт.Не разбрахме една проста истина-Масово избери само ЕДИН,дай му пълната власт и го изчакай до ЕДНА година.Почне ли да лъже и краде-НА ПЛОЩАДА И -ВЪН! Моля следващия!И никой,никога не пуска и ЕДИН ГЛАС за него.Щяха още преди 12 години,да останат 2-3 сериозни партии,който ще-неще биха водили по балансирана и умерена политика,защото ЗНАЯТ каква политическа "СМЪРТ" ги очаква.Тогава и олигархичната клика губи силата на индиректното си въздействие,защото няма законовият си проводник.

2013.07.02 | 15:47

161
БКП СИ ПУСНАХА И АГЕНТИТЕ ТУКА ДА ПИШАТ, ЧЕ ПРОТЕСТА БИЛ ПЛАТЕН!? НЯМА ДА СПРЕТЕ ХОРАТА ДА БЕ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ЩЕ ВИ ГОНИМ ДО ДУПКА ТОЗИ ПЪТ. ЩЕ СИ ПИЕМ СУТРИН КАФЕ АЗ ВЕЧЕР ЩЕ СИ ВЕЧЕРЯМЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ДОКАТО НЕ ПАДНЕТЕ.

2013.07.02 | 15:46

160
БСП/ДПС/АТАКА са вредни за България. Трябва да бъдат свалени
tuti

2013.07.02 | 14:19

153
Взимай си боко и цецко у вас тогава и гледайте по телевизията как се управлява държава! Не пречете с присъствието си по улиците, за да не бъдете изметени от нормалните хора!
Konsa

2013.07.02 | 15:44

159
Спрете с този измислен протест и оставете държавата да работи!

2013.07.02 | 15:44

158
VOLENE PLATI MI
анти-идиот

2013.07.02 | 10:01

146
ГЕРПедери мръсни, ще ви привършат паричките скоро и тогава, какво? Плащате, а въпреки това намаляват подлогите по улицата..... ще видите вие оставка на кукувиче лято!!!!

2013.07.02 | 15:44

157
Volen PLASHTA!
Гого

2013.07.02 | 14:49

156
На вниманието на платените писачи и заблудените. Ако на протестиращите им плащаха, вече 19 дни, всяка една заинтересована страна щеше да фалира. Направете си математиката и ще разберете. Освен това ако 10-20 000+ искащи оставка не представляват българското общество, то тогава онези 100-200 души в подкрепа на Олигархски те ли са представителите на 1,2 милиона избиратели гласували за ДПС и БСП? Пак математика.

2013.07.02 | 12:16

152
абе глупако те платените са организаторите, софиянци са достатъчно тъпи да ги заблудиш да отидат да протестират в подкрепа на бойко и костов безплатно ....
Боздуган

2013.07.02 | 11:52

151
Интереса клати феса, а феса клати Волен
ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ

2013.07.02 | 11:47

150
ОСТАВКА БЕЗСРАМНИЦИ! ОСТАВКА НАГЛИ ТИПОВЕ! ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ. СРАМ И ПОЗОР СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини