Властта се бои от бунтове заради скъпа вода

  • 01 юли 2013 09:34

  • 1139
  • 1
Властта се бои от бунтове заради скъпа вода
©

Новият екип на екоминистерството иска ревизия на водната стратегия, която ГЕРБ прие в края на мандата си, заради страх от нови, по-страшни бунтове от февруарските, пише в. "Преса".

За документа бяха похарчени около 20 млн. лв. и в него се предвижда в цената на сметката за вода да се включи и ремонтът на мрежата. Досега кметове субсидираха услугата и задържаха цената на водата. В Добрич например един кубик в момента струва 3 лв. без ДДС, а според Димчо Михалевски от левицата може да стигне 8 лв.

"Водната стратегия е некачествен документ, не представлява националната политика по отношение на водите и ще бъде актуализирана", твърди министър Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност.

"На фона на социално-икономическата ситуация в страната да заложим цената на водната услуга да бъде основен източник за инвестиране във ВиК сектора за мен е еквивалент на бомба, която може да гръмне с много по-мощен експлозив отколкото цената на тока", смята Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със, зам.-шеф на екокомисията в НС. Затова БСП и ДПС спешно се заеха да гасят пожарите във водния сектор. ЕК е пратила преди дни писмо, с което отказва да признае като разход ДДС за водните проекти на Добрич, Пловдив и Асеновград. Това означава фалит за общините, защото кметовете им няма как да намерят десетки милиони от бюджета си.

"Годишният бюджет на община Добрич е 43 млн. лв., а само ДДС е 19 млн. лв. от водния проект и общината няма как да го покрие", обясни вчера кметът на Добрич Детелина Николова. Шефът на регионалната комисия в НС Димчо Михалевски заяви, че внасят спешни поправки в закона за водите, така че бързо да се уреди собствеността и ВиК операторите да могат да теглят заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие, с които да платят ДДС. Готви се рамково споразумение с банката за 200 млн. евро.

Последвайте канала на

1139 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.01 | 16:16

1
Сега ще видите ДПС в действие - какво значи крадене, а пък вие си подкрепяйте правителството

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини