Известни лица участваха в "Кръв за България"

  • 29 юни 2013 15:27

  • 3277
  • 12
Известни лица участваха в "Кръв за България"
©

В името на акцията, която се случи в събота пред парламента, инициаторите са събрали няколко идеи. То провокира още повече, когато стане ясно, че е свързана с протестите. Целите на акцията са две - едната символна, другата по-буквална. Първата е послание за запазване на демонстрациите мирни и да не се пролее кръв, а втората и по-дългосрочната - да се подпомогнат усилията за популяризиране на кръводаряването, пише в. Дневник

Музикантите Васил Гюров и Кирил Маричков, режисьорът Димитър Коцев - Шошо, актьорите Калин Врачански и Явор Бахаров, тенис звездата Магдалена Малеева, тв водещият Кирил Христов бяха сред публичните лица, които точно по обяд в събота се събраха в градинката зад парламента. Медицинска сестра им взе кръв, която беше поставена в малки бурканчета, а докато това се случваше, те обясняваха смисъла на акцията на медиите и случайни минувачи.

Идеята е дошла спонтанно в петък. Провокирана е от темата, която се появи в разговорите по протестите, медиите и в социалните мрежи през последните два-три дни - възможно ли е протестиращите да успеят, ако всичко остане мирно и не се стигне до сблъсъци (както в други ситуации и дори по примера на други държави). Допълнително тази тема беше предизвиквана и от заканите и поведението на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа, който заплаши с граждански арести на протестиращи, наричани от него "провокатори" и в четвъртък и петък вечер оставащите на "Орлов мост" се чудеха дали той ще се появи и какво ще последва тогава.

Участниците в акцията са на протестите почти всяка вечер. Искам да се запази протеста мирен, затова се включих в този символичен жест, обясни Магдалена Малеева и добави "протестирам, защото не искам да ни управляват крадци".

След като дадоха кръв, участниците отидоха пред задния вход на парламента и изляха част от нея върху жълтите павета. "Правим това символично с надежда, че няма да се наложи да се пролива наистина кръв. България е обезкървена и разединена. Разливайки я заедно на едно място - идеята е, че може да се обедини и да стане по-силна", каза още Васил Гюров за жеста. Веднага след това я измиха с вода.

След което за няколко минути подредиха бурканчетата, върху които бяха отбелязани имената на дарилите - почти пред самия вход на Народното събрание. Полицаите, които бяха на смяна, бяха изненадани какво става и не позволиха бурканчетата да бъдат сложени до вратата, както и да останат пред сградата, но изчакаха акцията да премине.

Всичко приключи за по-малко от половин час, а участниците се разделиха с думите "До довечера".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3277 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ПРОДАЖНИЦИ

2013.10.03 | 14:20

12
ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ -ХАХАХА ПРОСТИ МИЗЕРНИЦИ ПАК НЯКОИ ТУРЧИН ВИ Е ПЛАТИЛ ЗА ДА СИ ПРОДАВАТЕ КРЬВЧИЦАТА И ДУШИЦАТА ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ МИРНИ ПРОТЕСТИТЕ! А ВАШИТЕ ГОСПОДАРИ ХИТРО ДА ПРИСПИВАТ НАРОДА -ДОЛНИ ПУМЯРИ СТЕ ВИЕ И НИКОГА НЯМА ДА БЬДЕТЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ А ПОМЯРИ ,КОИТО ЛОЧАТ ОТ ПОМИЯТА КОЯТО ИМ Я СИПВАТ СТОПАНИТЕ ЗА ДЕНЯ .ВИЕ СТЕ ПРОСТИТУТКИ
Sandra

2013.07.25 | 14:37

11
Taking the oveeivrw, this post hits the spot
Oscar

2013.07.22 | 18:51

10
Action requires kndgweole, and now I can act!

2013.07.01 | 00:04

9
Върнах ме се в тоталитаризма да ни следят и да ни казват какво да правим.Не искам нищо друго освен това правителство да си изкара мандата и да докара нещата до там че най после този нашият народ да се събуди и да спре вече да вярва на тази измет от БСП и ДПС.Колко живота имате и колко още години трябва да минат за да изметете тази измет от парламента.Колко хора ви казват че държавата ни се управлява от група олигарси и че това правителство е било планувано да дойде на власт за да продължат да ни грабят и баламосват.Изкам да заспа и да се събудя след четири години и да питам тези драскачи(като лайномета БОЗДУГАН) които сега защитават това правителство как е бил животът им и дали могат да върнат времето на зад за да поправят грешките в живота си.Едва ли ще могат да го направят.Животът е един и нямате друг задгробен или какъвто и да е било за да го пропилявате.Поне аз не съм чул някой освен прословутия Исус да се е преродил или каквото и да е там.Нямате време за да се надявате че някой друг освен вас ще ви направи живота по лесен.В реалният живот месии не съществуват.Научете се да виждате лукавостта в хора като Станишев ,Доган и Сидеров.Борете се за живота си или ако не ви е жал за вашият поне помислете за този на децата си.

2013.07.01 | 00:01

8
Няма смисъл да се делим на червени, сини или розови.Те точно това искат.Няма ГЕРБ,Няма БСП или ДПС както и Атака.Да изметем всички тия помияри които са приели че да си депутат е професия.Нека да има велико народно събрание и да се смени изборният кодекс.Нека гласуването да стане задължително за да не може партии от рода на ДПС и АТАКА да си правят игричките и процентът за влизане в парламента да падне до 2,5% или по малък защото много партии за които народа гласува и на които ако се събере процента им е по голям от тези които са сега не можаха да влязат.Депутатите да са най много 160 на брой а не като сега 240.За какво ни са на тази малка страна 240 храненика или търтея.Нека да им се намалят субсидиите на партиите от държавата за да не могат да ползват парите за купуване на изборите.Има да се направят толкова много неща но нов бардак със стари к*рви не става!!!ЗАТОВА ОСТАВКА И НОВИ ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!!!
Все известни все акьори певци

2013.07.01 | 00:00

7
Къде бяха тези певци актьори и прочие Февруари когато бедния човек протестираше?

2013.06.30 | 23:59

4
Явно февруари протестът не е бил на бедните и е имало платени протестиращи. Интелигентните хора не преследващи политически цели не можеш да ги заблудиш и манипулираш. Целта на тези хора е доброто за България а не доброто за някоя политическа партия и платената и агитка. Затова сега са там и протестират. Колкото и да ви е голяма амбицията - не можете да ги очерните. "По делата им ще ги познаете." Тези хора вършат добри дела и не скандират френетично за някоя политическа формация. Може би трябва да се замислиш малко и да ги погледаш внимателно какво правят. Да вникнеш в идеите и действията им и да разбереш.

2013.06.30 | 23:59

5
Да ама не.Те са дошли да управляват до като свят светува.Скоро не ги чакайте да променят нещо което не е в техен интерес.Не виждате ли как умело баламосват хората.Например щели да премахнат добавките на зелена и кафява енергия и така ще се намали цената на тока с 5%.Цената на тока на зелена и кафява ще я сложат към нормалната енергия а и колко са 5%.Ако си плащал 35-40 лева ток а сега с добавките около 70 лева то 5% е около 3 лева намаление.Това намаление устройва ли ви.Стига вече с тези баламосвания че уш сме загрижени за народа.Никой не ви вярва.Вън от парламента.ОСТАВКА!!!!
Боздуган

2013.06.30 | 23:59

6
Не ,не ни устройва,пак ще го намалим,а не като герберастите прости , които САМО го увеличаваха! НО първо герберастите прости ще ги напъхаме в миша дупка начело с ТИКВАта проста , ЦВъцкото и другата сволоч !После ще си направим изборното кодексче /може и без вас/ ,ще дадем някой лев на майките и бащите ни ,на младите майки,на децата! Да не сме крадци като ГЕРБ! Ще понамалим тока и като преценим че изборите са ни в кърпа вързани,ТОГАВА ще ги проведем !!!Така,че не крякайте!
абв

2013.06.30 | 13:09

3
Последвайте примера! В никакъв случай не дарявайте кръв по друг повод, освен в подкрепа на протестиращите!
svidetel

2013.06.29 | 21:13

1
lele tova si e napravo gnusen kanibalski ritual da se izliva 4ove6ka krav za nqkakva zel !!!! koi zombiran debil go izmisli ?!?
svidetel

2013.06.29 | 21:13

2
jiveem vav vreme na magyosni4eski gnusotii ! taka 6te predizat Bojiq gnqv ! posle ne se pitaite za6to sme zle !

Добави коментар

Водещи новини