11 ден на протести: Време е. Вие свършихте! (обновена+галерия)

  • 24 юни 2013 19:21

  • 16189
  • 135
11 ден на протести: Време е. Вие свършихте! (обновена+галерия)
© Булфото

Започна протестът пред Министерски съвет. Той се провежда за 11 пореден ден.

На площад „Независимост” са се събрали около 1000 души, като към тях продължават да се включват хора. Те настояват за оставката на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Значителна част от протестиращите са пред Президентството, а останалите са пред сградата на Министерски съвет.

Граждани скандират „Оставка” и „Мафия”, „Червени боклуци” и „Изроди”. Протестиращите освиркват сградата на Министерски съвет. Те носят знамена и плакати, на част от които пише „Министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, – отроче на ДС и БКП - вън”, „Време е! Вие свършихте!”, „Орешарски бързо подавай оставка”, „Да искаш прошка за наглост и безочие”.

Сред протестиращите се раздават брошури на движение "Орлов мост за промяна", в които се призовава за създаване на Народна партия, която да участва на избори. Няма яснота, кой стои зад новата гражданска инициатива.

Група протестиращи  дори направиха своеобразна сватба между трите парламентарно представени партии и мафията. Млади мъже и жени облякоха булчински одежди, на които са закачени табели с имената на БСП, ДПС и Атака. По дрехите на младоженците са залепени фалшиви банкноти в евро, а до тях има табели с имената и на други политически партии. До сватбарите млад мъж пуши пура и има закачена табелка мафия. Те носят подарък, на който пише АЕЦ Козлодуй – ядрено гориво. До тях има двама души с мегафони, които скандират „Направете път на мафията и неговите булки”, скандира се и „Орешарски, подай оставка, искам на море!”, „Пашата ми плати, Бойко ли си ти” и „Ние сме платени – кюфтета от архар”. Протестиращите вече са хиляди, скандират „Оставка” и „Мафия” и носят плакати, на които пише „Единадесети ден хиляди ви гонят, защо сте още тук”.

Протестиращите постепенно започнаха да се отправят към Народното събрание.  Те носят плакати с различни послания като „Българийо, днес народът твой с надежда тук е”, „На зъл орех, зъл прът” и други.

Има много хора, които са дошли с децата си, както и много велосипедисти.

Протестиращите вече се намират на "Орлов мост". Там те отново поставиха кутия, в която хората да пускат предложения за новия Изборен кодекс. Има и плакат, на който пише "Народното събрание е тук". Част от тях играят хоро.

Протестното шествие вече достигна моста на влюбените при НДК. От там, недоволните от управлението на кабинета "Орешарски", ще се отправят към централата на БСП.

От СДВР съобщиха, че нямат информация за инциденти по време на протеста. Няма и задържани лица.

Протестиращите достигнаха централата на БСП. По пътя те скандираха „мафия”, като виковете се усилиха, когато протестното шествие минаваше покрай Съдебната палата. Недоволните граждани освиркват и крещят „червени боклуци”. Те аплодираха полицаите, които пазят сградата на "Позитано" 20. Част от протестиращите продължиха към централата на ДПС, докато друга част остава пред централата на БСП.

Протестиращите  в района на Орлов мост пеят химна. Голяма част от тях са насядали по пътното платно на Орлов мост. Някои от протестиращите се разхождат по бул. „Цариградско шосе”. На протеста продължава да има много деца. Полицаи пренасочват движението.

Галерия от днешните протести в София може да разгледате тук.

В Пловдив са се събрали малко повече от 500 души. Те заявиха, че тази вечер те ще се разделят на три. Една част от тях ще блокират кръстовището на Чифте баня, другата част от тях ще блокират кръстовището на Сточна гара, а третата част ще блокира кръстовището при Централна гара. Част от пловдивчани призоваха още от сряда на протестите да не идват жени и деца, тъй като се очаква действията на протестиращите да станат по-радикални. Ще бъдат блокирани важни пътни артерии, както и част от АМ „Тракия” в района на Пловдив. Част от недоволните днес носят плакати, на които пише „Ако не ни чуете, ще стане лошо”.

Точно в 21.00 часа приключи шествието на пловдивчани срещу кабинета "Орешарски". Тази вечер протестиращите освен булевардите „Шести Септември“ и „Цар Борис Трети Обединител“ блокираха и три от ключовите кръстовища в града. На кръстовището на Баня старинна, Сточна гара и колелото на Панаира за един час останаха по около 50-тина от протестиращите. Накрая всички се събраха пред Централна поща, след което се върнаха пред Общината. Протестиращите се заканиха оттук нататък да блокират за часове движението в Пловдив. Протестът завърши със скандирания срещу областния управител на Пловдив. Хората обявиха, че в 8.00 часа утре сутринта ще бъдат отново на протест пред сградата на Областната управа.

Около 10 великотърновци се събраха на мирен протест във Велико Търново. Част от протестиращите носят плакати, на които беше изписано „Мафия”, „Оставка”. Исканията на хората остават същите - нови избори и смяна на изборния кодекс. Великотърновци са категорични, че въпреки че са малко протести ще има всеки ден до постигане на исканията. Няколко униформени следяха за реда. Протестът утре ще се състои от 18:30 часа на площад ''Майка България” в центъра на града.

Около 30 протестиращи излязоха и тази вечер пред сградата на община Бургас, охранявани от десетина полицаи. Видимо е обаче, че интересът към протеста в Бургас намалява. Част от хората заявиха, че го отдават на факта, че гражданите са обезверени от случващото се повече от 20 години в страната и смятат че протестите им няма да доведат до нищо. Други пък заявиха, че „Бургас е заспал град”. „Всички ,които са тук имат надежда, а тези ,които са по кафенетата може би няма или надеждата им е на дъното на чашата с кафе”, каза една млада жена, която носеше плакат с цитат от стихотворение на Иван Вазов:
„Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло -
какво ще да му завещайш?”

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството, нов избирателен закон, със задължително гласуване и възможност независими кандидати да стават народни представител, така че в политиката да влязат нови, неопетнени лица.

Около 150 са демонстрантите, които днес са решили да почистят Варна от предизборните плакати на Веселин Марешки, опасали централните булеварди по загражденията между пътните платна. В началото на колоната има боклукчийски казан с надпис: „Марешки, ти цапаш Варна, ние ще почистим”. Залепена е и заповедта на и.д. временния кмет Богдан Караденчев от миналата седмица, която забранява поставянето на агитационни материали точно на местата, които използват от щаба на аптекарския бос. Протестиращите късат плакатите на бизнесмена по пътя си и ги изхвърлят в боклукчийската кофа.

Сред плакатите днес правят впечатление: „Изрежете сухите клони от овощната градина”, „България не се продава”, „23 години управляват и след всеки мандат се извиняват”, „ГЕРБ, БСП и Атака – в батака”, „Върнене купената власт” и други. Протестиращите скандират „Оставка”, „Долу БСП” и „Червени боклуци”. В началото на протеста двама мъже с мегафон скандираха и „Долу ГЕРБ”, за да проверят, по думите им, дали протестиращите не са платени от партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, информира Дарик.

Около 30 души се събраха тази вечер в Благоевград за пореден протест пред сградата на Областна администрация.  Днес, за разлика от предходните дни началният час на протеста бе променен, а именно за 19.30 часа. Христина Ядкова, един от организаторите на протестните действия в Пиринско бе категорична, че протестиращите няма да се откажат и няма причина действията им да бъдат преустановени. Те продължават да настояват за оставката на новия губернатор в Пиринско Муса Палев, който и днес не се появи на работа в сградата, но бе сред гостите на откриването на нова църква в симитлийското село Железница.

Палатковият лагер пред Областната управа в града беше развален днес по обяд, но подписката с искане за оставка на Муса Палев остава там. Редиците на протестиращите, видимо намаляват с всеки следващ ден, но заканите им са все така категорични и ясно както в самото начало. Намеренията им са след вторник да предприемат гражданско неподчинение и да блокират възлови кръстовища в града. Полицейското присъствие беше слабо тази вечер. Протестиращите използваха свирки за да привлекат вниманието на този “заспал народ”, както се изразиха самите те. Възгласите отново бяха познати „Оставка” и „Всеки ден ще е така до победата!”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
16189 135

Свързани новини

Коментари 135

Добави коментар

2013.06.27 | 23:33

135
УТРЕ ЩЕ СКАНДИРАМЕ И ПРОТИВ ДСБ, ЗАЩОТО ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА СТОТИНКИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ ДСБ НА ВЛАСТ!
Боздуган

2013.06.27 | 23:33

134
Това герберите сте много тъпи ! Четете внимателно всяко изречение!Синтезирал съм управлението ви .Затова ви повтарям да ви ГО набия в глупавите ви чутури ! БОЙКО : " Герберасти прости ,аз съм прост и се осрах ! 4 г. мачлета играх,лентички рязох,калинки назначавах,на чалга концерти ходих, 1лв. на хората не дадох ! Е , пооткраднах МАЛКО ,направих 3-ия или 4 -и милиард ,няма значение ! Имах цялата власт , но я профуках да сайба в главата проста! Ади чао, ако можете върнете ме ,че ВОЛЕН яко ми го начука! Ако не, духайте ГО !!! "
АТАКА

2013.06.27 | 23:33

133
АТАКА НА ПРОДАЖНИЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА! НАРОДЕН СЪД ЗА НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ! ДОЛУ ДПС!

2013.06.27 | 23:32

132
БСП са кочина
Боздуган

2013.06.27 | 23:32

131
Дали Плевнята е импотент ли питаш?Да ,бе импотент е ! Казах оня ден на Юлианчето да му удари една п.утка.Не може вика и на чуждо не може .Пък аз моята да не съм я намерила на улицата .Опита с политиката.Казах му аз, че и там ще е капут пълен и така излезе . Много ми е глупав горкия и крадливичък ! Май и аз няма да мога да го спася .Да си чупи главата заедно с Тиквата !
таковайте се всичките

2013.06.27 | 23:32

130
БСП обича ДПС. Волен Сидеров обича парите. ДПС обича Волен Сидеров. България не обича БСП ДПС и АТАКА.

2013.06.27 | 23:31

129
ДПС и БСП обичат Волен Сидеров.
ВЪЗМУТЕН

2013.06.27 | 23:31

128
ВЪЗМУТЕН СЪМ ОТ ЦИНИЧНИТЕ КОМЕНТАРИ НА НЯКОЙ КАТО ,,БОЗДУГАН,,КОЙТО НАСАЖДА ОМРАЗА В САЙТОВЕТЕ,ПИШЕ НЕЦЕНЗУРНИ КОМЕНТАРИ И ЗАПЛАХИ.МИСЛЯ ЧЕ ИМА ОРГАНИ ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ТОВА.ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ А Е АНАРХИЯ
Петър Никодимов - Смолян

2013.06.27 | 23:30

123
Поздравления към БОЗДУГАН ! Браво за великолепните и обективни коментари отразяващи реалната действителност и действията на една грабителска глутница ГЕРБ - наречена партия - ГЕРБ опустоши и разграби България и сега заедно с президента организират протести за да дестабилизират държавата.

2013.06.27 | 23:31

127
POSDAVI NA SANARODNIZITE V SOFIA !! S VAS SME !!! ot 4ujbina
САМО ВОЛЕН

2013.06.27 | 23:31

126
ДПС и БСП са етнически партии.За едните гласуват само турците,за другите само циганите.
ciganin tarikat

2013.06.24 | 23:56

7
bate na nas ni pla6at i ot DPS i ot BSP
....

2013.06.27 | 23:31

125
kade 1000 du6i ve te sa pone 15 000 !!!Stiga ste omalovajavali broikata za pred evropa! Stiga ste se opitvali da manipulirate horata

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини