Три пъти по-евтино с кола на метан

  • 17 юни 2013 06:08

  • 3067
  • 3
Три пъти по-евтино с кола на метан
©

Нарастващите цени на горивата принудиха българина все по-малко да кара автомобила си и да го използва само в краен случай. Има хора, за които градския транспорт до работното място не е удобен и ежедневното шофиране е неизбежно. Освен това как да тръгнем със семейството си към провинцията с автобус или влак, при положение че ще трябва да домъкнем запаси с туршия, компоти и още куп хранителни продукти, пише в. Монитор.

Ползването на автомобила е почти неизбежно, но за да ни излиза пътуването по-евтино можем да направим известни подобрения в автомобила или в начина на шофиране. Най-напред, ако имате бензинов автомобил, по-добре му поставете газова или метанова уредба. Инвестицията в газова уредба може да надхвърли 1000 лева, но ако карате интензивно само за 10-15 хиляди километра, ще избиете разхода и вече ще карате значително по-изгодно. Още по на сметка е метановата уредба, макар че нейното монтиране струва най-малко 1500 лева. Препоръчва се, ако правите голям пробег, тъй като цената за изминаването на 100 км може да бъде до 3 пъти по-ниска, отколкото на бензин и 1,5 пъти по-ниска, отколкото на газ. Напоследък все по-често се монтират метанови инсталации и на дизелови двигатели, което според специалистите е благоприятно както за мотора, така и за намаляването на разхода с около два пъти.

Ако не искате да правите интервенции с поставянето на газова или метанова уредба, ще трябва да усвоите доказаните методи за икономия на гориво. При продължително спиране за повече от 15 секунди гасете двигателя, тъй като на място моторът не извършва никаква полезна работа и само харчи гориво и замърсява околната среда. Не случайно съвременните автомобили се оборудват със система Старт/Стоп, която автоматично гаси и пали двигателя. Поддържането на оборотите в по-ниската част на скалата намалява значително разхода на гориво, така че по възможност шофирайте, без да надвишавате 2000 об/мин.

Много е важно да не ускорявате рязко и след това рязко да спирате. Движете се с отпуснат педал на газта и оставете автомобила да върви по инерция. Налягането в гумите постоянно трябва да бъде предписаното от производителя, указано обикновено от вътрешната страна на капачката на резервоара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3067 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.10 | 09:03

3
ili po dobre elekromobil na tok -o6te e po evtino

2013.12.10 | 08:57

1
Едно знам със сигурност- гръмнали коли на бензин не съм видял , а на газ и метан - стотици такива случаи.Евтиното накрая винаги излиза скъпо.

2013.12.10 | 08:59

2
mnogo pravilno, darmqt na tezi koli deto sa na gaz -metan

Добави коментар

Водещи новини