Разкол в Църквата заради богоугодността на голия бюст

  • 07 юни 2013 06:31

  • 14203
  • 5
Разкол в Църквата заради богоугодността на голия бюст
© Булфото

Богоугоден ли е голият бюст? Благочестиво ли е да го гледаме на плажа? Въпросът изведнъж се оказа взривоопасен за църковното единство, и то тъкмо в началото на туристическия сезон, пише вестник "168 часа".

Гледката на жена по монокини ужасява духовните лидери на 9 вероизповедания у нас, а нудистът направо ги втрещява. И те настояха за зараната им. Това обаче може да да доведе до разцепление в лоното на кротката Българска православна църква.

Въпреки че Светият синод няма становище, в свещенството вече има оформени лагери. Някои, предимно в Южна България, са за забрана на монокините, други обаче ги намират за богоугодни. Третият лагер пази неутралитет.

"Не е работа на църквата да изземва функциите на полицията и подобно на Луи дьо Фюнес във филма "Полицаят от Сен Тропе" да гони голотата от плажа. Или пък, като богомилите в миналото, да бие с коприва адамитите. Работата на църквата е да се занимава с духовно просвещение, а не да прави цирк на плажа", каза за "168 часа" отец Владко Тасков от Сандански.

"Човешкото тяло е сакрално и носи тайнственост. Над него не трябва да се издевателства чрез показност на интимни части", продължи отецът. Той е възмутен, че заради двама-трима висши духовници, които щели да влязат в ролята на полицая от Сен Тропе и да преследват голите по плажа, страдала цялата духовна институция. Тези хора носели тежест. Затова не можели да спасят хората от робството на греха да ги накарат да се приближат към Бога и да изпълняват неговите заповеди.

Други духовници обаче признават, че се наслаждават на плажните гледки. Жената е човек и нищо човешко не й е чуждо, проповядват те.

В лагера на отците, които се отвращават от голотата на публични места, е отец Динко Цветков от Сливенската митрополия. Наскоро той бил на море с четирите си внучета.
"Умирах от неудобство, когато край нас минеха голи Чак на децата им беше неудобно и навеждаха срамежливо глави", разказва духовникът. "Не е нормално да се облещиш чисто гол." Според свещеника зачестилите наводнения и земетресения са изпращани от Бог, защото "българинът го е ударил през просото".

"Така че и заради тези голотии по плажовете, които ги няма никъде по света и в Европа, може да ни тресне нещо." Отецът смята също, че въпросът за монокините трябва да бъде разгледан обстойно в парламента. Според други свещеници обаче това не е необходимо, тъй като има риск по искане на някои депутати плажуващите жени да бъдат задължени да носят и фереджета освен прашки.

Столичните свещеници също са на различни мнения. "Голите дами, било с прашки или без тях, не може да бъдат тема, по която църквата да вземе отношение. Има много по-важни теми като насилието сред децата, хората, които се палят от мизерия", каза един от тях.

Последвайте канала на

14203 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.08.20 | 02:57

5
ами като 90% процента са педали как няма да ги отвращава
пич

2014.08.20 | 02:57

4
Защо ли не съм виждал магаре със смокинов лист, или крава със сутиен на вимето?! Лицемери! Тия как си е..ат жените?!
bat pan4o

2014.08.20 | 02:56

3
НАФАРФОРИ---И ПОСЯГАШ ЛИ СИ ЧАДО

2014.08.20 | 02:56

2
ако господ искаше да сме с дрехи щяхме да се раждаме с тях.
М

2013.07.03 | 14:58

1
И докато се чудят коя тема е по-важна от другата, за разнообразие не говорят по никакви теми важни за обществения живот на българския християнин. Не говорят и за Господ. Не говорят за спасението чрез жертвата на кръста, дадена от нашия Спасител Исус Христос. За какво ли говорят? Сигурно за пари и имоти. Добре, че Господ наистина има грижата за своя народ - вярващите хора! Благодаря Ти Боже! И моля Те, прости им! Дай им мъдрост да бъдат за българите наистина духовни водачи. А ако не могат, махни ги и ни дай други водачи, които наистина да чуват гласа Ти и да ни водят по волята Ти!

Добави коментар

Водещи новини