Опасно свлачище край училище в Русе

  • 05 юни 2013 08:37

  • 1244
  • 1
Опасно свлачище край училище в Русе
©

Опасно свлачище дебне деца и възрастни край училище в Русе, съобщава БТВ. Заради последните дъждове е пропаднал и тротоарът. От община Русе съобщиха, че все още чакат пари от държавата, за да изградят защитна подпорна стена пред училището.

Улица „Никола Табаков" се намира в един от най-гъсто населените русенски квартали - „Чародейка". На тази улица се намира основно училище „Никола Обретенов", в което учат над 280 деца. За тях всеки ден ходенето на училище се превръща в сериозно изпитание.

Автомобилният трафик е оживен, а отскоро единственият тротоар липсва. Той е изяден от свлачището, което втора година притеснява учители и родители от квартала. На всичко отгоре предпазните заграждения са откраднати, като от тях опасно стърчат само 5-сантиметрови шишове.

Директорът на училището Стефко Недев обясни, че вечер районът не е много осветен, а от тротоара не е останало почти нищо. „За мен бе добре дошло завършването на малките ученици, защото минаваха от там, за да ползват входа, от който влизаха в училището,” допълни той.

Свлачището е тръгнало заради недобре изградената подпорна стена пред училището. Тя е на повече от 20 години. Ситуацията излиза от контрол след проливните дъждове миналата година.

„С времето това нещо улегна, общината беше запълнила улегналата част на тротоара, но стената продължи да поддава и падна една част, след това втора, след това трета,” разказа още директорът.

По думите на зам.-кмета по комуналните дейности Свилен Иванов първо трябва да се извърши укрепване, а след това ремонтът. „Задължително трябва да се изгради подпорна стена, за да се реши трайно проблемът там. Иначе всичко е безсмислено,” допълни той.

Още миналата година общината изготвя проект, с който кандидатства за финансиране пред Комисията за бедствия и аварии. Заради земетресението в Перник обаче средствата са пренасочени. „Надявам се тази година да ни бъдат отпуснати тези пари. Където сме имали възможност, общината е взела мерки, но за съжаление, пътят за отпускане на средства е през тази комисия за бедствия и аварии,” обясни Свилен Иванов.

След многобройните протести и настоявания общината най-сетне ще обезопаси временно мястото, като постави нови предпазни заграждения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CIGANINA

2013.06.05 | 09:24

1
mi mangalite koito jiveqt osnovno tam da ne kradat metala ot ograda i nishto nqma da se rushi - sq da go la*pat !!

Добави коментар

Водещи новини