Празнично шествие за 24 май в София (галерия)

  • 24 май 2013 14:29

  • 5282
  • 4
Празнично шествие за 24 май в София (галерия)
© Булфото

С тържествен молебен и литийно шествие, Българската православна църква се включи в държавните тържества по случай 24 май - празник на Славянската писменост и култура.

Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, извърши празничен водосвет и прочете Патриаршеско и синодално послание за Деня на българската просвета и култура. Слова произнесоха президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, писателят Георги Господинов. Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя. Министър-председателят Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, председателят на 42-рото народно събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно и кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска взеха участие в честванията. Преди тържествата пред Народната библиотека, се състоя ученическо шествие.

То потегли от Археологическия музей и президентството под звуците на духова музика. Учениците носиха много цветя, които после поставиха пред паметника на Светите братя, а балоните с цветовете бяло, зелено, червено бяха пуснати в небето над центъра на София.

На всички съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза. Като държавен глава вярвам, че модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, като се уповава на науката, образованието, изкуството и културата. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в приветствието си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, предаде "24 часа".

Пред Националната библиотека в София държавният глава присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който беше отслужен от патриарх Неофит.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното поднесе венец и се поклони пред паметника на светите братя Кирил и Методий. „Делото на славянските първоучители е залегнало в процеса на изграждането на държавата ни и на формирането на българската нация. То остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и културата, да търсим упование в силата на знанието и духовността", обърна се президентът към гражданите, които почетоха делото на светите братя пред Народната библиотека в столицата. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчерта, че днес е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България.

В Софийския университет „Свети Климент Охридски" държавният глава откри Третия международен конгрес по българистика, който се провежда под негов патронаж. В изказването си Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното припомни, че и днес, 1150 години след създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий, дело на първоучителите остава една от най-грандиозните културни епопеи, които помни историята на Европа. „Затова българистиката има важно значение за мястото на страната ни в културното пространство на Европа и света. Този висок научен форум отново е повод да си припомним, че България е класическа страна на славянската писменост, средище на древна материална и духовна култура, която има своя огромен принос за изграждането на европейската цивилизация", подчерта държавният глава.

Президентът ще даде днес в Националния исторически музей традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5282 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.05.25 | 04:28

4
НА ШЕСТВИЕТО ЛИПСВАШЕ САМО БОЛЕН ЛИДЕРОВ, КОЙТО СИ ЧАКАШЕ РАМАЗАН БАЙРАМА С ЧИСТО НОВ ФЕС С ПЕТОЛЪЧКА! ТОЙ УВАЖАВА САМО ТУРСКАТА ПИСМЕНОСТ.
БСП-ДПС-АТАКА

2013.05.25 | 04:28

3
ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ БЪДЕЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ПОЗДРАВЯВА УЧИТЕЛИТЕ,ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА С РАЗВАЛЯНЕ НА СЕДЯНКАТА. ПОЗДРАВЯВАТ ГИ СЪЩО И НОВАТА ТРОЙКА-СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,ЛЮТВИ МЕСТАН /ПОЗДРАВЯВА ГИ НА ТУРСКИ/ И ВОЛЕН СИДЕРОВ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ 24 МАЙ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ МНОГО ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОЧАКВАЩИТЕ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РЯЗКО ОВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯТ ДАНЪК,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА......И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОБЕЩАНИ ЛИЧНО ОТ ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ. ДА НИ Е ЧЕСТИТО ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ.

2013.05.25 | 04:28

2
О-величаване ? Голем българин и политик а не мой да пишеш на 1150 годишната ни азбука ? Нима не е по-важно вместо да плюеш явно в защита на Вожда , да си кажеш : Бре, едно време тоталитарната , варварска , изостанала , бедна Народна Република България направи величествена 1300 годишнина от формалната дата на създаването си , например за 4 години построи НДК помежду другото , а сегашната модерна , европейска , демократична , финансово стабилна , Булгаристан вилает , под мъдрото ръководство на Бащицата , не се сети да си направи едно сериозно празненство като за пред света , че той да види 250 000 000 славяни с наще букви боравят , политиката не е за всяка глава , не се пъни , историята съди за делата и вижда истината , не посредствен писач по некъв сайт .
Бай Добри

2013.05.25 | 04:27

1
Може ли на най-светлия български празник да нареждате пак разни политици, те са преходни, азбуката, която сме дали на вси славяни да пишат е вечна. Покажете малко уважение...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини