Майка с 5 деца чака пет години за общинско жилище

  • 21 май 2013 19:36

  • 1292
  • 3
Майка с 5 деца чака пет години за общинско жилище
©

Майка на пет деца е принудена да напусне жилището, в което живее два дни преди Коледа. Апартаментът е общински, даден на баба й и след смъртта на жената многодетната майка се води самонастанила се.

„Намерих си квартира, която квартира е кухня, стая и хол за 300 лева с тока и водата още 120 лева, 420 лева", описва разходите си София. Сумата обаче е непосилна за нея, тъй като е безработна и семейството живее от детските надбавки и социалната пенсия.

Така София е принудена за пореден път да се обърне към община Витоша с искане за жилище, информира БТВ.

„Дадоха ни общинско жилище с жилищна площ 17, 5 кв/м, от което два малки прозореца на самите стаи", разказва София Димитрова и описва ужасните условия на жилището, както и множеството мебели, които пречат и няма право да махне.

„Банята е в окаяно състояние, някаква тип "направи си сам" от стеропор, а тоалетната беше някъде навън". Тя отказва заповедта за настаняване, тъй като при тези условия не може да отглежда нормално децата си и търси помощ от отдел закрила на детето.

„В момента, в който върнах заповедта, минах през Агенция закрила на децата. Въпросът беше - "ти прие ли заповедта?", отговорих, че съм я отхвърлила. На въпроса ми защо казаха, че ако съм я приела, то по закон трябва да дойдат да ми вземат децата", обясни майката.

От отдел Закрила на детето обясниха, че няма изисквания в закона за условията, при които да бъдат отглеждани деца у нас и че няма причина да бъдат отнети.

„Не съм си позволила да кажа, че ще им бъдат отнемани децата, просто й казах да си търси правата нагоре по инстанциите. Това е нещото, което дадох като съвет, защото аз нищо не мога да направя друго. Не мога да кажа на кмета на общината да й даде по-голямо жилище и съответно тя е потърсила правата си", коментира ситуацията социалният работник Веселка Дамянова.

Тя допълни, че законът не предвижда на един родител колко квадрата му се падат. „Факт е, че тази жена се грижи за тези 5 деца, на са гладни, не са боси, ходят на училище, посещават детска градина", коментира социалният работник.

В момента София живее с децата си при нейна приятелка в една стая. Тя е писала жалби до кмета на София, до омбудсмана и до Хелзинския комитет. Единственият отговор, който получава, е да чака.

Последвайте канала на

1292 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.05.22 | 09:07

3
Kakво ги съжалявате, писна ми от такива. Правят деца, после нямали къде да живеят и какво да ядат. Разумен човек не може да постъпва така. Всеки трябва да си прави сметката. И аз искам много деца, но имам две, и на мен ми е трудно да ги издържам да учат в друг град, но си правя сметката. Държавата не е длъжна да плаща за неразумието на някои, по точно не държавата, а ние дето си правим сметката

2013.05.22 | 09:07

2
I az obi4am mnogo dezata..ama taj maika kato gi e ragdala na nashata dargava li e raz4itala?..sto za maloume..da ne bi da e Angelina Dguli..ega si prostotijta..i sega reve..4ovek trjbva da ragda tolkova..spored vazmognostite si..

2013.05.22 | 09:06

1
недоволна била от общинското жилище, а тя 5звезден хотел ли иска. Ако всички са като нея да чакат на държавата докъде ще я докараме. Малоумна работа. Жалко за децата, че не са виновни заради малоумната си майка

Добави коментар

Водещи новини