Глоби за собственици на опасни сгради

  • 16 май 2013 21:31

  • 1604
  • 1
Глоби за собственици на опасни сгради
© Getty Images

Край на грозните гледки с рушащи се стени и откъртени мазилки. Община Пловдив изготви нова наредба, с която немарливите собственици ще бъдат принуждавани да ремонтират имотите си. Ако това не стане в определения срок, глобите скачат драстично - частните лица ще бъдат глобявани от 1 000 до 10 000 лв., а за юридическите максималната санкция е 15 000 лева.

Новост е, че общината предвижда пари в бюджета си за принудително ремонтиране или премахване на опасни сгради, съобщи БТВ.

"Общината извършва за собствена сметка съответната процедура, след това чрез правния отдел се завеждат изпълнителни дела, с които се събират изразходваните от бюджета средства", обясни промените зам.-кмета на общината Димитър Кацарски.

Само преди месец бе извършен мащабен оглед на над 100 къщи в Стария Пловдив, част от които са паметници на културата и са в окаяно състояние. "Излъчихме списък от 21 обекта, които са в тежко състояние, застрашени са от разрушаване. Там където има свежи инвестиции и се сменя собственика, обикновено се прави цялостна реставрация или реконструкция", заяви Галя Кръстева, архитект в общински институт "Старинен Пловдив".

Собствениците на рушащи се имоти, които подлежат на глоба, обаче са трудни за издирване, защото или са в чужбина, или имотът има много наследници.
 

Последвайте канала на

1604 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2013.05.18 | 11:21

1
Трябва за всички градове над 15000 жители да се наложи глоба от 10-15000 лв. за неизправна външност на сградата. Нали всички тръбят цените на стоките ,имотите и всичко друго е Европейско,но в България само цените на имотите са в пъти по-големи от стандарта за България. Главно внимание трябва да се вземе за агенциите за недвижими имоти,те надуват цените до неузнаваемост само за собствена угода (само печалбата от комисионната). До кога това неравноправие.

Добави коментар

Водещи новини