Експерти оглеждат къщите в Стария Пловдив

  • 18 април 2013 07:26

  • 1510
  • 0
Експерти оглеждат къщите в Стария Пловдив
© Булфото

Община Пловдив е заложила в бюджета си 500 000 лева за ремонт на няколко застрашени от разруха къщи в Стария град. По оценка на експерти, те са в изключително тежко положение. Някои от сградите са емблематични за резервата, информира БНТ.

Специална комисия оглежда пораженията в Стария град. Предстои да бъде изготвен план за възстановяването им, каза заместник-кметът Димитър Кацарски. Той допълни, че ще бъдат проверявани не само общинските къщи. Експертите ще се вглеждат и в състоянието на частните сгради, които са заплаха за преминаващите местни хора и за туристите. Препоръките на работната груба ще се ограничат възможностите за реакция до две.

"Или да се укрепят, или да бъдат премахнати. Дава се срок. Предписват се мерки. Правят се протоколи. Сградите трябва да са безопасни и за тези, които преминават, за тези, които живеят в тях", обясни Кацарски.

В Стария град има около 500 къщи. 28 от тях трябва да се укрепят по най-бързия начин. За общинските сгради тече процедура по Закона за обществените поръчки. Част от тях трябва да бъдат ремонтирани заради конструктивни поражения. Други имат нужда само от възстановяване на орнаментиката.

Последвайте канала на

1510 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини