В Ямбол откриват музей на бойната слава

  • 08 май 2013 11:03

  • 1221
  • 1
В Ямбол откриват музей на бойната слава
©

По повод на Деня на Европа и Победата над фашизма през Втората световна война - 9 май, в Ямбол ще бъде открит общински музей на бойната слава, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от БТА.

Церемонията по откриването на експозицията ще се състои пред възстановения портал-паметник на 29-и Ямболски пехотен полк и паметните плочи с имената на загиналите във войните офицери, сержанти и войници от полка. Според кмета на града Георги Славов това е първият общински специализиран музей в страната. Разположен е върху площ девет декара на територията на бившите казарми, отстъпени безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната.

По-късно министерството оказва активно съдействие при създаването на музея, като предоставя ценни експонати от ежедневния бит на военнослужещите и използваните през годините екипировки и въоръжение - знамена, огнестрелни оръжия и боеприпаси, военни униформи и облекла, бойна техника и различни оръжейни системи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.08 | 13:12

1
Само не знам какъв Фашизъм сме победили? Кога сме се били срещу Италия! А и истинската История за ВСВ я няма в учебниците! Там има еврейска пропаганда само! А и след 9 септември 44г. България спира да съществува! И малко хора знаят истинските герои, като кап. Списаревски, ген. Луков и др.

Добави коментар

Водещи новини