-
02 май 2013 06:24
- 3411
- 0
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня. От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.
Последвайте канала на
Свързани новини
Крис Бърд пред Sportal.bg: Новият стадион на ЦСКА ще промени "играта", феновете са най-важното нещо
Какво се случва и ще се случи с "Герена": Наско Сираков с извънредно изявление
Футболът в половин България под въпрос този уикенд
Стойчо Стоев си спомни успеха над Лацио: Такива мачове си заслужава да се изживеят, отборът беше гладен за успехи
Божинов прие примамлива оферта от Италия
Гледайте на живо всички мачове и голове в Шампионската лига тук!
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
КС реши: Ще се броят повторно гласовете в 1777 секции
26 ноември 202417:02
Решението за приемането ни и в сухопътен Шенген е готово
26 ноември 202415:42
Орлин Колев: Изборът на председател на НС може да продължи 4 години
26 ноември 202416:17
Вицепрезидентът Йотова: Търпението на избирателите не е безкрайно, чакаме партиите да си свършат работата
26 ноември 202415:47
Тримата нападатели в столичен мол остават в ареста
26 ноември 202416:24
Жена и двете ѝ дъщери са пребивани, заключвани и лишавани от вода и храна
26 ноември 202416:36
Водещи специалисти си тръгват от ИСУЛ след изгубени конкурси
26 ноември 202416:32
Външната политика на Тръмп: Преосмисляне на НАТО, войски в Мексико, край на войната в Украйна
26 ноември 202415:48
Русия: Украйна ни удари с още две ракети ATACMS, сега следва нашият отговор
26 ноември 202417:04