-
02 май 2013 06:24
- 3411
- 0
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня. От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.
Последвайте канала на
Свързани новини
Футболът в половин България под въпрос този уикенд
Шампионската лига се завръща със сблъсък между Байерн и ПСЖ, Барса и Ман Сити ще тръгват нагоре
Стойчо Стоев си спомни успеха над Лацио: Такива мачове си заслужава да се изживеят, отборът беше гладен за успехи
Божинов прие примамлива оферта от Италия
Гледайте на живо всички мачове и голове в Шампионската лига тук!
Победа на Германия над Швеция изпрати България на последно място в групата
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Съдът допусна европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев
26 ноември 202414:56
Дончев: Имаме абсурди. И при изолация на ГЕРБ и ДПС на Пеевски избирателите решават кой ще е в парламента
26 ноември 202414:42
На Кирил Петков му било "тъжно" да гледа днес ГЕРБ: При избора България или Пеевски, вие избрахте Пеевски!
26 ноември 202412:48
Нинова: Със съмишленици обмисляме създаване на политически проект
26 ноември 202413:46
Майката на гръмнатия от служител на реда Светльо: Не сме щастливи, че полицаят сложи край на живота си
26 ноември 202413:54
Почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски
26 ноември 202414:22
Високопоставен US военен: Война на САЩ с Русия или Китай е вероятен сценарий
26 ноември 202414:23
Владимир Кличко се ядоса и поиска среща с Джо Роугън след изказването му за „Трета световна война“
26 ноември 202412:46
Тръмп предложил пост в бъдещата си администрация на кечиста Хълк Хоган
26 ноември 202413:58