4500 трошки изчезнаха от столицата

  • 28 април 2013 07:40

  • 2337
  • 3
4500 трошки изчезнаха от столицата
©

Над 4500 автотрошки са премахнати от софийските улици за последните три години и половина, отчетоха от Столичния инспекторат, пише в. "Монитор".

В две трети от случаите собствениците на бричките доброволно са ги махнали от улиците и тротоарите след оставяне на съобщение. Фирмите, с които столичното кметство има договор за извозване на бракми, са вдигнали 318 возила, 79 от тях - през миналата година.

30 години е средната възраст на трошките, които частниците са прибрали на своите площадки. Най-много бракми са вдигнати от централните райони „Средец”, „Лозенец” и „Изгрев”, където има и проблеми с паркирането.

За да се счита една кола за излязла от употреба, т. е. за отпадък, тя трябва да не е минавала технически преглед в продължение на две години. Другият вариант е да е с прекратена регистрацията й след изплатена тотална щета от застраховател. По процедура комисия от общината и КАТ обхожда районите и оставя съобщения за доброволно премахване на зарязаните возила. Собственикът на бричка има три месеца срок да я махне от общинския или държавен имот, върху който е паркирал. Ако не го направи, комисията отива на място втори път.

Тогава в присъствието на служител от КАТ или на Столичния инспекторат возилото се вдига и се откарва на площадка за временно съхранение. Там трошката може да остане до две седмици.

Ако в това време собственикът иска да си вземе колата, може да го направи. Първо обаче трябва да плати 40 лв. за репатрирането на автомобила и отделно по 3 лв. на денонощие за престой, обясни Петър Мицин от една от фирмите, с които Столичната община има сключен договор за вдигане на автотрошки.

Ако през тези две седмици притежателят на возилото не си го прибере, то отива за скрап. В случай, че си го вземе и си плати таксите, може да го предаде сам за рециклиране.

Тогава той може да получи между 200 и 400 лв. в зависимост от състоянието на колата, допълни Мицин. Наредбата за старите автомобили предвижда още фирмите, които изкупуват возилата, да издават удостоверение на собственика на колата. Копие от него е част от необходимите документи за прекратяване на регистрацията на колата в КАТ. Промени в наредбата от началото на годината задължават кметовете да осигурят премахването на трошките от държавните и общинските имоти.

Последвайте канала на

2337 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
провинциалист

2013.04.29 | 23:15

3
Много правилно! Нека да се поизчистят софийските улици и тротоари от ненужните коли, за да можем ние, провинциалистите, да има къде да паркираме като дойдем у столицата :D

2013.04.29 | 10:09

2
Ахахахах! Много правилно разъждаваш хахах:)

2013.04.29 | 10:09

1
Добре, в София може и да се изкупуват старите коли, но в малките градове , никой не иска да ги вземе , дори за 200 лв. Моята кола е на 19 години и я предлагах на 2 морги и отказаха да я вземат. Впункт за старо желязо ли да я давам ? Къде? Като няма къде ще стои пред блока, да видим на какво основание ще ме глобят , след като няма фирма , която да ги изкупува .

Добави коментар

Водещи новини