Задължават собствениците на трошки да ги дават за скрап

  • 12 ноември 2012 09:04

  • 1159
  • 0
Задължават собствениците на трошки да ги дават за скрап
©

Собствениците на коли, които вече не са в движение, са длъжни да ги предават на площадки за събиране и съхраняване или в центрове за разкомплектуване. Това гласи проект на наредба на екоминистерството за излезлите от употреба моторни превозни средства, публикувана за обществено обсъждане. Тя описва изискванията за събиране, транспортиране и третиране на старите автомобили.

Наредбата предвижда операторите на центрове за разкомплектуване или на площадки за събиране да издават удостоверение на собственика на колата. Копието от него ще е част от документите за прекратяване на регистрацията на колата в КАТ.

В проекта е пояснено, че за излезли от употреба автомобили се приемат тези, които са с прекратена регистрация след изплатена тотална щета, такива, на които не е заверен знакът за технически преглед повече от 2 г. и изоставени автомобили. Според Закона за движението по пътищата последните се приемат за такива, ако са върху държавен или общински имот и "собственикът не се яви пред компетентните органи в тримесечен срок от уведомяването му по надлежния ред".

Кметовете ще определят местата, на които ще се предават старите коли, и ще организират събирането на изоставените от собствениците им. За целта ще сключват договори с организации за оползотворяване.

Според наредбата лицата, които пускат коли на пазара, осигуряват за своя сметка събирането, транспортирането и третирането на излезлите от употреба. Те трябва да изградят компютърна информационна система за отчитане и контрол на пуснатите на пазара автомобили.

Икономическите оператори (търговци, застрахователи, фирми за събиране и рециклиране) трябва да информират потребителите за оползотворяването на колите, включително и чрез рекламни материали.

Наредбата въвежда изискване производителите да предприемат мерки за намаляване на отпадъците от колите, да ограничат използването на опасни вещества, да улеснят повторната употреба на компонентите, както и да влагат по-голямо количество рециклирани материали.

Последвайте канала на

Novini.bg
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини