Тагарев: Армията "тежи" на обществото три пъти по-малко от преди

  • 28 април 2013 06:39

  • 2872
  • 5
Тагарев: Армията "тежи" на обществото три пъти по-малко от преди
© Булфото

Министърът на отбраната в служебния кабинет Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за каза, че това, което екипът му се опитва да направи, и въпросите, които се поставят в обществените дискусии, са какво е необходимо да направи повереното му ведомство и армията, като начин на поведение, начин на мениджмънт вътре, развитие, осигуряване на хората, за да може да се върне доверието на българското общество.

Само доверието на обществото е сериозна гаранция, че хората, които обличат униформа, за да защитават интересите на България, ще бъдат осигурени по един достоен и адекватен начин и това ще им даде условия, предвидимост в кариерата им и ще ги направи по-уверени, за да могат да се отдадат на професията си, а да не се безпокоят за промени, предлагани бързо и по конюнктурни съображения, посочи Тагарев, цитиран от БТА.

Той изрази тезата, че възможностите да се редуцира армията и да се търси по-добра структура, по-добри баланси вътре, включително по-добър баланс на бюджета, за да бъде тя боеспособна, са практически изчерпани.

Днес предвид отделяния бюджет за отбрана като процент от БВП, по думите му, армията "тежи" на обществото три пъти по-малко, отколкото е тежала преди 20 - 24 години. Може ли да продължава това, моят отговор е по-скоро "не". Ние трябва да разберем, че този "мирен дивидент" с края на Студената война е изконсумиран, коментира министърът.

Ако един военнослужещ работи в София в продължение на десет години на една длъжност, без перспективата той да участва в операция или да се върне в тактически щаб, според мен означава, че тази длъжност не е за военен, заяви министърът.

Тагарев посочи още, че вече му е представена чернова на "картата на корупционните рискове", като отбеляза, че по документа работи група под ръководството на заместник главния инспектор на министерството. Те работят по един стандартен въпросник за четиридесет и няколко дейности, свързани потенциално с корупционен риск, и за всяка такава функция оценяват "вероятност" и "евентуални негативни последствия", посочи Тагарев.

Последвайте канала на

2872 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Драгунов '63

2013.06.21 | 01:09

5
Така е, армията тежи 3 пъти по-малко на бюджета и е боеспособна 100 пъти по-малко. Ех Тагарев, не се изказвай неподготвен, че ставаш смешен. Запази си поне авторитета в очите на слепите.
буркана

2013.05.20 | 09:41

4
На практика армия вече нямаме, кое остава да "тежи" ? Охранените генерали на синекурни местенца по щабовете ?

2013.04.28 | 14:47

3
Няма как да стане "с трици маймуни да се ловят" ! "За да получиш-трябва да дадеш!"
ВМРО

2013.04.28 | 14:45

2
Както на армията, така и на полицията й избиха зъбите ! По демократично и модерно било. А после овчето стадо се чуди защо сме разграден двор и се възхищава на реда в белите държави.
тулуп

2013.04.28 | 14:35

1
В отговор на мнения по други форуми,където не може да се пише без регистрация:Въпросите за армията щяха да са смешни,ако не бяха трагични!Като въпросите за държавата между другото!Заявката на някои цивилни,че не им трябва армия е толкова абсурдна все едно аз да кажа ,че не ми трябват цивилни(no shoot targets)!Гаврят се,че по-добре да сключим договор да ни пази турската армия!Сключете,ако искате и с албанската ,защото и тя е по-модерна от БА!Прости били военните!Ами какво искате да се взимат учени от БАН ли?Тюфлеци,кофи с л..на,колониална армия,предатели(всики големи националисти се извъдиха вече!) и един милион други глупости,квалификации и обиди.Тия министри не се научиха да пазят малко честта и достойнството на хората под пагон и ги принуждават сами да се защитават и унижават по форумите!Стига вече!И армията не е плод и зеленчук!Какво внушавате на хората,че армията тежала макар и в кавички!Някой може да не знае за какво са кавичките!Оставете Българската армия намира!Тя е доказала,че може и без пари да върши работа за 100 добре платени чужди армии,когато е необходимо!Буквално лови маймуни с трици!Тя затова е Българска!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини