Българинът генерира по пет килограма електронен боклук

  • 27 април 2013 13:13

  • 1988
  • 0
Българинът генерира по пет килограма електронен боклук
©

Всеки българин годишно генерира по пет килограма електронен боклук, а общото количество събрани електронни отпадъци в страната за една година е едва 30 тона. Това каза днес пред журналисти служебният министър за развитие на електронно правителство Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, след откриването на кампанията "Бъди отговорен. Е-рециклирай", посветена на Международния ден на Земята - 22 април.

От 09:00 ч. до 16:30 ч. днес пред храм-паметника "Св. Александър Невски" столичани ще могат да предават стари и ненужни устройства - от мобилни телефони и компютри до бяла техника - в специализиран бус с надпис "Национална екологична мрежа".

Министър Василев изрази надежда, че инициативата ще се превърне в традиция и обяви, че в средата на май кампанията ще се разгърне в национален мащаб. По думите му, от един милион мобилни телефони се извличат 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

Част от събраните средства ще бъдат предоставени на сайта ucha.se, в който децата могат да придобият по иновативен и забавен начин нови знания. Сайтът е базиран на изцяло нов метод на учене чрез интерактивни уроци, обясни Василев, цитиран от БТА. Всеки, дарил електронно устройство, ще получи електронен протокол и сертификат, които удостоверяват, че е предоставена съответната техника.

Даниел Костов, мениджър във фирмата "Екологика", която ще превози и рециклира електронните отпадъци, събрани днес, обясни, че те ще бъдат разглобени и разделени на фракции. Част от фракциите като пластмаса, стъкло и метал ще останат в страната, а други - като мед, алуминий, злато и сребро, ще бъдат изпратени в най-големия за Централна Европа преработващ завод в Германия.

Причината ценните метали да "напускат" пределите на България е, че у нас няма законна инсталация, която да разполага с разрешително за химическата им обработка, обясни Костов.

Последвайте канала на

1988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини