Иракли Аласания: Грузия е отдадена на пътя към Европа

  • 25 април 2013 14:28

  • 1020
  • 0
Иракли Аласания: Грузия е отдадена на пътя към Европа
©

Грузия се трансформира много през изминалите 20 години, не и без помощта от приятелите и съюзниците ни от ЕС и САЩ. Грузия днес е стабилно на пътя на интеграцията в европейското семейство, заяви на публична лекция в БТА министърът на отбраната на Грузия Иракли Аласания, който е на посещение в България.

Пътят към Европа е необратим в Грузия, правителства, премиери, президенти ще се сменят, но пътят към Европа е нещо, на което Грузия ще остане отдадена, декларира министърът.

През октомври миналата година имахме избори, които демонстрираха колко съществено демократична е грузинската нация, коментира Аласания. Не смятаме, че историята на Грузия започва от 2012 г., знаем, че предишните ръководства и това на Саакашвили извършиха много за интеграцията ни в ЕС и евроатлантическите структури. Затова и искаме да подсигурим приемствеността с усилията от предишните години и десетилетия и надграждаме върху успеха на предишните ръководства, каза министърът.

Аласания потвърди продължаващият военен ангажимент на Грузия в Афганистан, който може да продължи и след 2014 г. Съществен акцент в лекцията на грузинския военен министър бяха отношенията с Русия. Грузия е единствената страна в света, която премина през три войни с Русия в последните 20 години, очевидно нещо не е наред в тези отношения и очевидно не може само едната страна да е отговорна за това, коментира Аласания.

Той изрази позицията за нов подход за намаляване на напрежението, за възстановяване на търговските отношения. Искам да съм сигурен, че всеки разбира, че грузинското правителство няма илюзии, че Русия ще промени позицията си по отношение на териториалната цялост или на стремежа ни за присъединяване към НАТО и европейските структури. Разбираме това, но искам да съм сигурен, че разбирате, че искаме да имаме работещи и управляеми отношения с Русия, заяви министърът.

Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, който представи госта, отбеляза, че днес се навършват осем години от датата, на която в Люксембург беше подписан европейският договор на България. Паси каза, че вижда недалечното бъдеще на ЕС тясно свързано с Грузия и пожела на Аласания и страната му час по-скоро да отбележат първата годишнина от подписването на техния европейски договор.

Последвайте канала на

1020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини