Трудовата борса във Враца пред провал

  • 25 април 2013 12:54

  • 1722
  • 0
Трудовата борса във Враца пред провал
©

Първата за тази година трудова борса във Враца приключи куриозно за броени минути. Оказа се, че масово работодателите търсят хора с трудов опит и висока квалификация, а повечето от кандидатите за работа са с ниско образование и без трудов стаж, разказва БНТ.

Очаквано най-голям бе интересът към сферата на услугите, строителството, търговията и туристическия бранш. 20 фирми от Враца и Криводол предложиха около петдесетина работни места, докато безработните посетители на борсата бяха поне пет пъти повече.

"Това е един добър начин да се съберат много хора на едно място и работодателят да си направи своя избор", твърди Росен Дудушки, управител на строителна фирма.

"Търся работа, независимо каква е, нещо да се работи", каза Павлина Йотова, бивша тъкачка.

"Не можах да открия място, което да отговаря на моите изисквания", споделя Светлана Страшимирова, която е безработна.

Празен си остана щандът на голям завод, който произвежда за износ и търси работници на компютъризирани машини. Но от предприятието признават, че когато обявят места за общи работници, телефоните им прегряват от обаждания.

"В сферата на машиностроенето определено все по-малко са квалифицираните работници и повече хора се насочват към търговия и услуги", обясни Мария Найденова, технически сътрудник в машиностроителен завод.

Обявените за страната над 1000 работни места за доброволни военни формирования привлякоха много кандидати.

"Постоянна работа е, аз съм бивш служител на пожарна и полиция, не съм пенсионер и се заинтригувах", разказва Гриша Генов, който също е останал без работа.

От Бюрото по труда информират, че следващата борса ще е през септември и акцентът й ще бъде младежката безработица.

Последвайте канала на

1722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини