Емил Хърсев: България е страната на просещите милионери

  • 23 април 2013 14:39

  • 2344
  • 1
Емил Хърсев: България е страната на просещите милионери
© Булфото

България е страната на просещите милионери. Собственици на скъпи апартаменти по цял ден квичат, че няма какво да ядат. Това казва в интервю за "Жълт Труд" финансистът Емил Хърсев.

На предизборните речи всички партии ни обещават нови работни места и увеличаване на доходите, добави той. Според Хърсев това е реално, но с малки изключения. "За него проблемът не е в предизборните обещания, а в цялостната политика, която не казва какво точно се крие зад въпросните намерения. Аз твърдя, че можем още от утре да увеличим минималната заплата на 1 000 лв., но тези разходи, които сега фирмите дават за здравно, пенсионно осигуряване и данъци, ги хвърляме за сметка на работниците. И сметката ще излезе. Честно казано, икономически по-ефективно е да се постъпи така, но това няма да доведе до подобряване качеството на живот. Напротив ще стане по-лошо - успоредно с вдигането на заплатата, ще се вдигнат и разходите. Като си плати работникът осигуровките, данъците и удръжките за пенсия, ще получи почти същата сума като досега. Обикновено подобни предложения идват от партии, за които е ясно, че няма да съставят правителство, казва финансистът.

"Бизнесът трябва да се остави на мира и да му се даде свобода да работи. Той има нужда и от пазар, за който да съдейства държавата, за да можем да продаваме и да произвеждаме. Държавата трябва да пипне за гушата контрабандистите на европейски и вътрешнообщностни доставки, които убиват българското производство. Трябва да се спре механизмът на масово източване на ДДС, което създава нелоялна конкуренция. Когато се източва ДДС-то, то не се краде. Тук има погрешна представа. Хората си мислят, че дадена фирма си взема ДДС-то и го слага в джоба си. В повечето случаи това не е така - просто продава стоката на дъмпингова цена без ДДС. Казано с две думи - краде от държавата и го дарява на потребителя. Но потребителят, за да получи този подарък, трябва да купи и стоката на изрядните производители, които при дъмпингови цени не могат да функционират и затварят работни места. По този механизъм се съсипва българското производство - от безхаберието на самата държава", казва още Емил Хърсев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.01 | 18:30

1
Ало, икономиста Хърсев, би трябвало да ти е ясно, че парите в недвижимостта трудно се превръщат в кеш по време на криза. Освен, ако не продаваш за 5 лева , разбира се. Откакто се пръкна като"експерт" тоя нефелник не спира да ръси глупости, при това по всички теми и аспекти на финансите.

Добави коментар

Водещи новини