Най - новият хит са такситата с отстъпка

  • 22 април 2013 06:50

  • 1112
  • 0
Най - новият хит са такситата с отстъпка
©

"Ела при мен, ще ти направя отстъпка", провиква се таксиджия от стоянка в столичния квартал "Младост". На пиацата дремят 7-8 шофьори, клиентите са малко.

Таксита
с отбивка от редовната тарифа вече се превръщат в масово явление, пише в. "Труд".

Краят на зимата и хубавото време са лоша новина за таксиметровите шофьори. Заради високите тарифи заедно със снега тази пролет се стопиха и клиентите. И сега шофьорите отново са недоволни, макар че само преди няколко месеца се сбъдна старото им желание таксиметровите тарифи да бъдат увеличени. От ноември м.г. цените скочиха сериозно. Дневната тарифа от 54-59 ст./км стана 77-79 ст./км.

Таксиметровите компании тръгнаха да обясняват, че увеличението е с около 30%. Но по-високата начална такса, цена за повикване и тарифа за минута престой надуват още повече сметката. Така реалното увеличение за средно дълъг маршрут е не 30, а 60 - 70 процента.

"Истината е, че шефовете взеха, че се изхвърлиха. Трябваше да вдигнат цените, но с малко, а не по този начин", обяснява Георги, който кара жълта кола от 8 години. Според него новите тарифи са отблъснали и редовните клиенти. "По цял ден ги гледам от стоянката как се качват на автобуса или маршрутката", обяснява врелият и кипял таксиджия.

Според него по-високите сметки реално не са увеличили доходите на шофьорите заради отлива на клиенти. "Преди да влязат в сила новите цени, от сутринта до обед правех 30-40 лева. Сега са пак толкова, но увеличих цигарите и празните курсове", казва Георги. Все пак той е в доста благоприятна ситуация спрямо голяма част от колегите си, защото вече си е изплатил колата и не започва месеца на минус с 1000 лева за лизингови вноски.

Само в столицата таксиметровите коли са над 5000 и конкуренцията помежду им е жестока, информира още "Труд". Преди съгласуваното увеличение на цените между компаниите, което остана ненаказано от Комисията за защита на конкуренцията, разликите в цените им се събираха в 5 ст. Сега тарифите съвсем се изравниха - по 77 или 79 ст./км.

В същото време таксиметровите автомобили са съвсем различни като удобства и комфорт. Но цената е една, независимо дали се возиш във вмирисана "сапунерка" или в нов и луксозен автомобил с безплатен Wi-Fi.

В тази ситуация все по-често хората, които ползват жълтите коли, правят избора си не според стикерите на фирмата превозвач, а според автомобила на пиацата, обясняват таксиджии.

Голямото предлагане на услугата и слабото търсене доведоха до съвсем нови бизнес практики на пазара. Често, когато тръгнете да слизате от жълтата кола, ще ви предложат визитка с телефонния номер на шофьора за превози с отстъпка. Минимумът е 10 процента при следващ курс, но някои са далеч по-щедри. Дават фиксирана сума от 1 лев или 2 лева на всеки курс. При това парите се приспадат от показанията на брояча и таксиджиите, предлагащи намалението, изобщо не търсят бакшиш.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини