Кметът на Русе: Собствениците на стари сгради трябва да ги поддържат

  • 18 април 2013 15:03

  • 4282
  • 1
Кметът на Русе: Собствениците на стари сгради трябва да ги поддържат
©

Кметът на Русе Пламен Стоилов предлага законодателна промяна, която да задължи собствениците на стари сгради да ги поддържат. Това каза той на среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която е на посещение днес в Русе.

Стоилов заяви, че ще внесе предложението на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, което да излезе с искане за законодателна промяна, за да може кметовете на общини да имат механизъм, с който да задължават собствениците да си поддържат сградите.

Той даде пример с други държави - ако собствениците не докажат, че имат грижата на добър стопанин, след ремонта, извършен от общината, собствеността да преминава към нея до възстановяване на разходите.

Защото, ако ние трябва да поемем ремонта на тези сгради, а след това да тръгнем по съдебен ред да си възстановяваме средствата, минават шест - седем години. Проблемът е основно със сгради, които са паметници на културата. Те трябва да бъдат запазени, а няма механизъм за поддръжка, обясни Стоилов, цитиран от БТА.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заяви, че собствеността е отговорност и е готова, когато сдружението има предложение, проблемът да бъде обсъден.

Последвайте канала на

4282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Grajdanin

2013.04.28 | 21:36

1
Г-н КМЕТЕ ,че защо хората да са длъжни сами да си поддържат сградите/говорим за външен вид/,че на ли затова плащат данъци! Живея от 7 години въвИспания ,и тука доколкото ми направи голямо впечатление, всяка година общината ремонтира външно по няколко сгради или блокове включително и боядисването след това / А не само тези дето са паметници на културата или със археологическа стойност/!Стана ми интересно и по поразпитах няколко испанеца - които ми отговориха по следния начин - нали за това си плащаме данъци и за това се грижи кметството. А има и още много неща които трябва да се видят и да се взима пример.. Да не говорим за чистите улици , или дори за кошовете за боклука които след освобождаването от боклука им минава кола която го прибира вътре и измива със препарати за да няма миризми. Комари за последните 7 години съм видял 2 комара във апартамента ми дето живея , а прозорците са ми постоянно отворени въпреки , живея в близост до морето и на 50 метра от нас има и река.. Прости примери , все пак сме във Европа - нека бъдем европейци!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини