Kнигите без ДДС?

  • 18 април 2013 14:43

  • 959
  • 1
Kнигите без ДДС?
©

По повод 167-годишнината от създаването на първия български вестник - "Български орел", група столичани от днес започват подписка за намаляването на ДДС-то върху книгите и печатните издания. В момента те се облагат от държавата, както всички останали стоки - с 20-процентна данъчна ставка.

Идеята на участниците в инициативата е книгите да станат по-евтини, за да бъдат и по-достъпни за българските читатели, а това да върне интереса към четенето. Подписката ще продължи до началото на септември, като подписите ще се събират предимно в читалищата не само в София, но и в цялата страна, предаде БНТ.

Всеки желаещ може да се присъедини към инициативата "Обединение за възраждане на книгата" и в социалните мрежи.

В началото на есента подписката ще бъде представена пред парламента.

В декларацията се посочва, че ниското или нулево ДДС е нормална практика в редица европейски държави - Франция е 5%, Чехия – 9 на сто, а в Полша, Англия и Австрия е нулево.

Последвайте канала на

959 1

Коментари 1

Добави коментар
Не само на книгите..

2013.04.18 | 16:07

1
Ниско или нулево ДДС за учебници, ниско или нулево ДДС за стоки от първа необходимост (бял хляб,бяло сирене,кр.кашкавал,кисело мляко...), ниско или нулево ДДС на лекарствата (без витамини, виагра, за отслабване и други лекарства от незадължителен характер), ниско или нулево ДДС за ученически пленери и екскурзии, ниско или нулево ДДС за пенсионери и хора в неравностойно положение. Задължително въвеждане фискални устройства и финанов контрол на адвокати, нотариуси, посредници и т.н. Облекчаване на дребния и среден бизнес - примерно на фирми до 15 работника, преференции и протекции на дребните и средните производители. Да продължавам ли?

Добави коментар

Водещи новини