Проф. Божидар Димитров: Паметниците в Скопие са пълна идиотщина

  • 14 април 2013 10:07

  • 1317
  • 1
Проф. Божидар Димитров: Паметниците в Скопие са пълна идиотщина
©

Управляващият елит на Македония отчаяно търси национална идентичност, различна от българската. Това заяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в ефира на Нова телевизия.

"Нацията е млада, създадена е след 1944 г., в изпълнение на декрет на Комунистическия интернационал от 1934 г. В миналото нацията се създаваше чрез чудовищни репресии, за които в България се знае малко. В рамките на две седмици, 1944 – 1945 г. са избити 23 000 души, целият български елит, интелектуален, военен, политически и т.н. В последвалите години, чрез продължаващи репресии, нещо постигнаха. Но нацията започна да се разпада след 1991 година, благодарение на информацията. Започна един процес на ребългаризация на нацията (както те самите го наричат). Именно за да укрепят разпадащата се идея, беше тази идиотщина с тези паметници, струпани на един малък площад, с размерите на площад „Батенберг”, каза Божидар Димитров.

По думите му, македонската преса и опозицията в Македония използват и по-силни термини от „идиотщина” за проекта „Скопие 2014”. "Наистина е идиотщина, на този малък площад, да струпаш тези паметници", заяви Божидар Димитров.
Той заяви, че в България също се изграждат паметници на национални герои, но никой не вдига толкова шум. „Това не може да ни бъде за пример. Не може да събираме на един площад – 70 паметника”, посочи той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1317 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
vidi

2013.04.14 | 18:18

1
Ti dolen kradec ne se pokazwaj nikade zachtoto si dolen kradec mnogo hora widiaha kak s Boian Radew otkradnahte medalita i kortika na General Sawa MUtkurow ot carkwata Sw Spas na Lu Lawele sega Bulbank Utajka dilna !!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини