Нивото на Дунав при Лом се покачи с 10 см

  • 12 април 2013 17:58

  • 878
  • 0
Нивото на Дунав при Лом се покачи с 10 см
©

Нивото на Дунав при Лом се е повишило с 10 сантиметра за последното денонощие и остава високо - 794 сантиметра, съобщиха от община Лом. Нивото е най-високото от началото на тази година.

Местната администрация е в готовност за действие в случай на следващо повишаване на нивото на реката. Въведена е втора степен
на опасност "денонощно наблюдение". Екипи от общината и на фирмата "Напоителни системи" обхождат постоянно дигите и следят за разкъсвания на целостта им. Засега защитните съоръжения издържат и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи, обявиха от общинската администрация.

Високото ниво на Дунав, което се задържа вече две седмици, доведе по увеличаване на нивата на подпочвените води. В момента през канализацията и шахтите водата се връща обратно към ниски части от Лом. Заблатени са части от Дунавския парк в града, които са зад построената през миналата година защитна стена. Терени около брега, ползвани от пристанището, също са във вода.

Няма заливане на складове и на кейове и работата в пристанището върви нормално, каза директорът му Константин Костадинов. Ако нивото на Дунав се повиши с още 6 сантиметра, ще бъде залят един от кейовете на пристанището в Лом, а ако реката премине 840 сантиметра - водата ще премине над защитната стена. Общинският кризисен щаб ще бъде свикан при ниво от 820 сантиметра, уточниха от местната администрация.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката бе отчетено в Лом на 23 април 2006 година - 979 сантиметра. Тогава бяха залети части от крайречните квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги водата не заля централната част на Лом.

Последвайте канала на

878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини