Омбудсманът призова всички деца от дома в Крушари да го напуснат

  • 10 април 2013 21:21

  • 1090
  • 1
Омбудсманът призова всички деца от дома в Крушари да го напуснат
©

Всички 93 деца от дома в село Крушари спешно трябва да бъдат изведени от него и да бъдат настанени в подходящи институции. За това настоява омбудсманът Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет в препоръка до вицепремиера и социален министър Деяна Костадинова.

Той е направил проверка и е установил, че в дома за деца с умствена изостаналост "Св. Николай Чудотворец" в Крушари има само 6 медицински сестри, а най-близката болница е на 30 км. 70 момичета и момчета от настанените там са с тежки форми на увреждания и трябва да са под постоянно медицинско наблюдение.

"Като се има предвид, че повечето деца са неподвижни и трудноподвижни, един рехабилитатор и един кинезитерапевт са недостатъчни за провеждането на необходимите терапии за раздвижване. Освен това тези специалисти са назначени едва през март 2013 г. Поради тези причини повечето от децата целодневно са в легнало положение", е констатирал омбудсманът. Инспектори по правата на децата от Варна през февруари са установили, че щатът за медицински персонал в дома стои незает, защото заплатите са ниски, а институцията е много отдалечена от най-близкия град - Добрич.

Последвайте канала на

Novini.bg
1090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.13 | 16:32

1
Пак си прочети заглавието и почувствай колко е идиотско, особено ако става дума за трудноподвижни инвалиди.

Добави коментар

Водещи новини