"Висящи хапчета" и в Шумен

  • 04 април 2013 21:03

  • 811
  • 0
"Висящи хапчета" и в Шумен
©

Социално слаби вече могат да се сдобият в Шумен с "висящи хапчета" от първа необходимост за главоболие, настинка или друго неразположение, съобщава "Труд".

Две аптеки първи пуснаха медикаментите без пари в четвъртък. "Ние искаме да обърнем внимание и на хората, които не само са гладни и жадни, но имат и здравословен проблем", оповестиха от аптеките "Беркут" и обявиха, че така се включват в благородната инициатива, завладяла българите от две седмици.

В четвъртък първи в акцията се включиха самите фармацевти и така поставиха на касите си хапчета за около 15 лева. По обяд още никой не беше поискал "висящо лекарство", макар че по вратите висят указателни табели, в които се обяснява инициативата "Подай ръка на непознат".

"Шуменци още не са свикнали, но видим ли човек, който си брои стотинките и не му достигат, ние ще му предложим лекарство без пари", обясни Мария Русева, управител на аптеката на бул."Славянски". Изобилства от такива пациенти, които носят дълги рецепти, плащат само антибиотика, а за "Парацетамол"-а не им остават пари.

"Случвало се е по-млади клиенти от опашката да доплатя недостигащи стотинки на пенсионери", казва и Галина Костова от втората аптека-благотворител на бул."Велики Преслав".

Според фармацевти, в момента много нужни са прахчетата срещу грипоподобни настинки, които се ширят заради променливото време. На почит са и успокоителните капки от мента, глог и валериана, информира още "Труд".

Повечето лични лекари твърдят, че има бум на психозите сред млади хора, затова и двете аптеки са заредили с тях. Добре ще бъде ако клиенти предплатят и витамини за социално слаби в разгара на пролетта, съветват фармацевти.

Към 40 са аптеките в Шумен и проверка на "Труд" показа, че и други фармацевти одобряват "висящото хапче". От техните шефове зависи да започнат да го предлагат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
811 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини