Нови изисквания удрят винопроизводителите

  • 04 април 2013 19:41

  • 838
  • 0
Нови изисквания удрят винопроизводителите
©

Изба в пловдивско трябва да инвестира близо 70 хиляди лева, за да въведе онлайн система за отчитане, която да е свързана и с Агенция Митници. Според производителите това е много голям разход, който ще доведе до фалити на по-малките производители и до поскъпване на крайният продукт за нас потребителите.

Избата е и първата, в която експериментално е тествана система за онлайн отчитане на алкохолния градус. Установени са обаче грешки и несъответствия, които според бизнеса ще доведат до подозрения за измами, информира БТВ.

Онлайн връзката със сървъра на митниците не е нещо ново за производителите на вино и алкохолни напитки. От тази година обаче освен количеството - в реално време ще се следи и алкохолният градус. За целта бизнесът трябва да направи инвестиции. И се оплаква, че подобно изискване има само у нас.

„Ние някакви пионери ли сме, не мога да разбера или сме най-крадливата нация, че само тук се въвеждат такива устройства. Никъде другаде по света го няма това. И е абсолютно излишно”, категоричен беше Пламен Моллов от Национална лозаро - винарска камара.

Производителите предупреждават, че промените ще ударят и потребителите - с по-високи цени.

„В момент в който поскъпнат официално произведените питиета естествено сивият сектор ще разцъфти, защото той ще предлага алтернативна евтина продукция и ще поддържа ниски цени, защото няма да има никакъв контрол”, смята Моллов

От Агенцията Митници обясниха, че промените няма да засегнат винопроизводителите. Модерните датчици и новият софтуер са задължителни за производителите на дестилати и високоалкохолни напитки. „Нямаме промяна по отношение на измервателните средства на производителите на вино”, коментира Мария Лулова от Агенция "Митници", цитирана от БТВ.

Основното притеснение на бизнеса е, че онлайн системата дава отклонения в алкохолните градуси.

„Самата разлика дава възможност за много спорове и натиск от контролния орган, защото това дава възможност да каже ...аха вие нещо правите там”, смята председателят на лозаро-винарската камара. Лулова от своя страна заяви, че трябва да се следи производството отвътре и така да се спрат злоупотреби. .

И ако високоалкохолните напитки се облагат с акциз, то при виното ставката е нулева.

По данни на Националната лозаро-винарска камара процентът на сивия сектор остава висок - той е поне 50 %. Ако в страната има 600 хиляди декара с лозя, то произвежданото количество грозде е около 300 хиляди тона. От тях обаче не повече от 150-200 хиляди тона влизат в промишленото производство.

Останалите количества са в сивия сектор, който се прикрива под така нареченото " домашно производство". А дали ще има поскъпване на на алкохолните напитки за крайните потребители ще стане ясно след 1-ви юли, когато влизат в сила промените за онлайн отчитането и връзката с Агенции "Митници".
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
838 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини