Мирослав Найденов лъгал, че е повишен износът на българските вина

  • 03 април 2013 15:05

  • 2289
  • 4
Мирослав Найденов лъгал, че е повишен износът на българските вина
©

Съмнение в обявените от вече бившия аграрен министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на данни за износа на български вина изразиха от бранша. Председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов посочи,  че няма развитие на износа на български вина в чужбина, предаде БНР.

Под съмнение са съобщените от бившия земеделски министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на данни за увеличен износ с 2% и увеличено потребление на вътрешния пазар с 10 % за 2012-та година, заяви Моллов.

Припомняме ви, че по време на традиционното зарязване на лозята на Трифон Зарезан в Сопот, земеделският министър в кабинета на ГЕРБ съобщи, че износът на българско вино нараства и през 2012 г. той бележи 2% ръст.

Според Моллов в сектора има стагнация и свидетелство за това е присъствието само на 20 чуждестранни и 25 български винарски изби на започналата в Пловдивския панаир изложба „Винария".

Сериозните затруднения на българския лозаро-винарски сектор се дължат на световната криза, но тенденцията е трайна, коментира още проф. Моллов. Той подчерта, че сивият сектор в бранша от години са задържа над 50 % и това се дължи на липсата на адекватен контрол. Почти половината от общото количество произведено грозде у нас „изчезва", а след това се появява като продукция по кооперативните пазари, в кръчмите, малките заведения, дори в системата „ол-инклузив", отбеляза Моллов.

По думите му, това е опасна тенденция, тъй като не е ясно съдържанието на метилов алкохол в напитките, произведени от нерегистрираните производители, което от своя страна застрашава здравето на потребителите.

Над 200 хиляди декара лозови масиви са измръзнали през 2012-та година, а по климатични условия тя е една от най-лошите през последните пет - шест години, съобщи от своя страна Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция по лозата и виното.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2289 4

Коментари 4

Добави коментар
Центурион

2013.05.18 | 18:07

4
Мирослав Найденов единствените две неща които трайно и наистина е повишил са кръвното налягане на всички българи в това число и на Бойко и собствените си доходи !
прочел

2013.05.18 | 18:07

3
Кой министър от ГЕРБ не е лъжец, крадец и мошеник ? Ночело са ЦЕЦО-КУМЕЦО и доносник БУДА!!!!!!
секретаря

2013.04.26 | 11:32

2
Другарю! Престараваш се.
:)

2013.04.04 | 16:46

1
Мирко - Свирко Тоя каква му е мазна брадата /винаги/ :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини