Стартира Европейската година на гражданите

  • 01 април 2013 17:56

  • 874
  • 0
Стартира Европейската година на гражданите
©

В София започна Европейската година на гражданите. EC избра 2013-а, за да се насърчи дебатът за гражданските права в общността. Тази година се навършват 20 години от въвеждането на понятието "европейско гражданство", но въпреки това 53 процента от европейските граждани все още не се считат за достатъчно запознати с правата си, отбеляза Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, предаде БНР.

"40% от българските граждани се определят като по-скоро запознати с правата си като граждани на ЕС, но мнозинството от населението на страната - 58% - все още смятат, че не знаят достатъчно за тези права", добави още тя.

Предвидените инициативи у нас за отбелязване на Европейската година на гражданите включват информационни кампании за правата ни на пазара на труда в рамките на съюза, за правата ни като пътници, за признаването на образователни, академични и професионални квалификации, социалните граждански умения, които са част от програмата "Учене през целия живот", както и за насърчаване на детското участие. Министърът на социалната политика Деяна Костадинова подчерта: "България ще продължава да отстоява правата на своите граждани като граждани на ЕС на фона на дебатите в някои европейски държави, свързани с отпадането на ограниченията пред свободното движение на българските работници в началото на следващата година".

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини