Всички граждани със свободен достъп до документите на ЕК

  • 05 декември 2012 13:51

  • 813
  • 1
Всички граждани със свободен достъп до документите на ЕК
© Булфото

"Българските граждани и всички европейски граждани имат достъп до всички документи на Европейската комисия (ЕК). Априори няма изключени от публичен достъп никакви документи. Документите, след 2003 година, без изключение се качват на интернет-сървъра на ЕК",  каза в интервю за предаването на БНР „12+3” Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, ръководител на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

„Трябва да разделим документите на публикувани и непубликувани. До непубликуваните документи също имат достъп гражданите, това е важно да се знае, чрез едно писмено искане, което се отправя до ЕК за документа, който ги интересува”, каза Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова. След 2003 година онлайн публикациите са много удобни за ползване. Но дори и да нямате достъп до компютър или до интернет, може да се свържете с представителството на ЕК или с някой от центровете, които са в страната и да поискате помощ, за да получите това, което ви трябва.

„Няма категория документи, която по дефиниция да е изключена от правото на достъп, дори и класифицираните документи. Така че това означава, че всеки вътрешен документ на комисията може да бъде поискан, който не е бил финализиран. Има случаи, в които може да бъде изключен документ от публичен достъп или да не се предостави такъв, но това се решава случай по случай. Това се случва, когато има засегнат по-висш интерес, като междудържавни отношения”, допълни още Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Когато искане за достъп бива отхвърлено или комисията не отговори в определения срок, гражданинът може да поиска комисията да преразгледа решението си. Ако отказа бъде потвърден, се дава информация как може да се обжалва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
813 1

Коментари 1

Добави коментар
Beria

2012.12.06 | 00:28

1
Опитът да се направят някои регистри публични ядоса мутрите и някои администрации, които ги мързи да работят, за да получават нещо в замяна. Сега ще се въведат ограничения! Това е против всички правила на ЕС, ама Ганьо знае как да противодейства!

Добави коментар

Водещи новини