Криза с търговията в Ямбол

  • 25 март 2013 09:41

  • 1214
  • 1
Криза с търговията в Ямбол
©

Двойно са спаднали цените на наемите по двете централни улици на Ямбол. Въпреки това търговията в града бележи най-ниските нива от години насам.

По централните улици на Ямбол трудно може да се открие свободна площ, но кризата доведе до известни промени. Банките с повече от един офис започнаха да ги освобождават и това раздвижи пазара на атрактивни наемни площи в центъра на града. Оживлението обаче се дължи най-вече на двойния спад на цените на наемите.

Към момента средният наем на квадратен метър търговска площ в централната част на града е между 8 и 10 евро на квадратен метър. В сравнение с 2008 г. тогава цените се движеха за квадратен метър между 15 и 20 евро, а за някой по-атрактивни имоти са стигали и над 20 евро, заяви Таня Мирчева, брокер на недвижими имоти.

Намалените наеми обаче не раздвижи търговията в града. Търговци се оплакват, че не са имали по-слаб сезон от години. Рязко е намаляло търсенето на стоки, особено на тези, които не са свързани с прехраната.

Хората нямат възможност да купуват. В сравнение с други години над 50% до 70 бих казала, че има спад на купуване на стоки, на търсене, казва Вяра Стоянова.

Няма просто хора, нямаме клиенти да търсят този вид стока, няма и хора в града, това е проблемът, млади хора няма вече в града, споделя Георги Георгиев.

Причина за намаленото търсене е и драстичният спад на доходите в Ямбол. За една година областта се срина от 15 на 27-мо предпоследно място по средна работна заплата, което вещае още по-голямо задълбочаване на кризата в региона.

Последвайте канала на

1214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tryumfan

2013.03.25 | 14:53

1
Лошо Ямбол лошоо

Добави коментар

Водещи новини