Протестиращите теглят кредити заради изборите

  • 24 март 2013 21:24

  • 3263
  • 11
Протестиращите теглят кредити заради изборите
© Булфото

Кредити за партийно строителство и предизборна агитация ще теглят най-популярните лица на софийските протести Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев. Тримата няма да се кандидатират за депутати, но ще подпомогнат финансово явяването на партия от улицата на вота, информира Стандарт.

Тъй като до изборите няма време за учредяване на нова формация, водачите на бунта си харесаха за ракета носител Политическа партия "Движение за граждански контрол". Мандатоносител е Стефан Пеев. Формацията е създадена още през 1989 г. като изразител на гражданските идеи и първоначално е сред учредителите на СДС. Информационен пункт за събиране на подписи за регистрация в ЦИК откри вчера ДГК пред Народния театър "Иван Вазов" и в подлеза на Софийския университет. Протестиращите вече правят и десант по градове и села за набиране на парафи и дарения. Изборният кодекс иска 7000 подписа и 10 000 лв. депозит участие на вота.

28-годишната Йоана Иванова е единственото засега познато лице от улицата, което новата партия издига за 42-ия парламент. В петък Янко, Дончо и Ангел се зарекоха да вкарат в парламента най-малко 160 депутати. Щабът на прясната партия се оказа столична пицария. Всички подписи и дарения трябва да бъдат предадени в заведението "Мистър Пица" на бул. "Патриарх Евтимий" до 20 ч във вторник. В сряда изтича крайният срок за записване в ЦИК. Указанията са да се пита за резервация на името на Марияна Шаламанова. Има и банкова сметка за дарения.

Гражданите да отзовават депутати, премахване на политическите квоти в съдебната система, регулиране на енергийния пазар и приоритетно въвеждане на електронно правителство, са основните искания на партията на бунта. Инициативата на популярните борци срещу монополите в неделя бе подкрепена само от около 300 души, които се събраха пред Народния театър. Независимо от това обаче те обявиха, че ще съберат минимум 15 000 подписа.

В желанието си да участва на изборите улицата се разцепи на поне четири крила. Докато ДГК обясняваше готовността си за вота, на досегашния традиционен сборен пункт за протестите - ул. "Славянска 8" пред икономическото министерство, в 11 ч вчера имаше едва петдесетина души. Те бяха предимно възрастни хора, предвождани от Йоло Денев. Пенсионерите не подкрепиха ДГК пред Народния театър, а се отправиха към сградата на бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК. Там вече се бяха събрали около 200 представители на ВМРО. Към тях пък се присъединиха хората от палатковия лагер край парламента, бунтарите от Орлов мост и афиширащият се за техен лидер Янаки Ганчев. Те и пенсионерите категорично се разграничиха както от партията на Янко, Ангел и Дончо, така и от студентската група, чието лице в събота стана Христо Стоичков. Ганчев шумно недоволстваше, че студентите са му откраднали идеята за сбирка на протеста в зала "Арена Армеец". Хората му заподозряха, че зад инициативата се крие ГЕРБ и бившият премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който се опитвал да си създаде "фалшива опозиция".

Щаб в пицария обявиха, че правят и бунтовниците от палатките. Те преговарят със собствениците на заведението "Кривото" зад Софийския университет. Там имало свободно таванско помещение за партийните им нужди.

Четвърто крило протестиращи пък организира пресконференция, на която Антон Димитров от Граждански форум "Промяна" се разграничи от ДГК, Орлов мост и палатките и най-вече от сбирката в "Арена Армеец". Този кръг недоволни обявиха, че всъщност те са първите, които са се надигнали, без никой да ги организира, а сега са свидетели на "безпрецедентен опит на разбиване на протестиращите групи".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3263 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2013.04.28 | 20:31

11
Формацията е създадена още през 1989 г. като изразител на гражданските идеи и първоначално е сред учредителите на СДС. Значи СДС пак гнили ябълки които дадоха началото на просията и немотията в България. Трябват или АТАКА или някой който няма нищо общо с БСП, СДС, ДПС, ГЕРБ и други крадци и национални предатели. Трябват новоизучили се които да сформират нещо ново и трябва да са честни пред народа. Да не ги е страх от заплахи и други такива отчаяни мерки които политиците ще вземат. Първата работа на новите лидери трябва да бъде свалянето на канал БТВ от медиите като цяло и забрана за излъчване в България и чужбина, както и разпускането на всички работещи в тази телевизия че дори и да се заведе дело срещу тях относно промиване на мозъците на обществото с цел протекция на депутатите и народните представители демек отровните гъби

2013.04.28 | 20:31

10
За 16 години общо лежане и попръцване на парламентарните банки, "ултра-националистите" Каракачан Прасето и Волен Ибрика, не намериха време И НЕ ВНЕСОХА НИТО ЕДИН ЗАКОНО-ПРОЕКТ СРЕЩУ МУРГАВИТЕ КЪРЛЕЖИ

2013.03.26 | 08:45

9
predpo4itam da glasuvam za ataka otkolkoto za takiva novoizlupili se
hahha

2013.03.26 | 08:44

7
Аз пък предпочитам да гласувам за Ак 47, а не да целя тъпите ченгета с камъни и протокали! Гаранция заплатите ще се качът на 2000 лв. мин.
bat pan4o

2013.03.26 | 08:45

8
АБЕ ДА ТИ КАЖА И АЗ МАИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА АТАКА-ХОДИХ 3 НЕДЕЛИ НА ПРОТЕСТИ ВЬВ ВАРНА И СЕ РАЗОЧАРОВАХ-ТИЯ ТАКА НАРЕЧЕНИ ЛИДЕРИ ВЬВ ВАРНА ИМ ЛИЧИ ОТ ВСЯКЬДЕ ЧЕ ЦЕЛТА ИМ Е ДА СЕ НАБУТАТ ВЬВ ВЛАСТА-ДЕПУТАТИ ИЛИ ОБЩИНСКИ СЬВЕТНИЦИ.НА ПОСЛЕДНИЯ ПРОТЕСТ ПРЕД ПАЛАТКОВИЯ ЛАГЕР ИЗЛЕЗЕ ЕДИН 120КГ И КАЗА ЧЕ ПОЧВА ГЛАДНА СТАЧКА-БАЯ МРЬВКИ ЩЕ ДА Е ИЗЯЛ.АБЕ ЗАЩО ПЬК ДА НЕ МУ ДАДЕМ ВЛАСТА НА ВОЛЕН-САМО ГО ПЛЮЯТ ОТ ВСЯКАДЕ И ОНЯ ПОМИЯР СЛАВИ ТРИФОНОФ -ЯВНО МНОГО ГИ Е СТРАХ ОТ НЕГО.ЗАСЕГА САМО ТОИ ЗАСТАВА ЗАД НАРОДА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА МОНОПОЛИТЕ И СЬД ЗА ДЕПУТАТТИ И ОЛИГАРСИ.
o&k

2013.03.26 | 08:44

6
На мен пък ми се струва,че най-големия страх е точно в Атака,щото протестиращите формирования я иэбутаха в трета глуха на политическата сцена!
вили

2013.03.25 | 11:35

5
Пак за дипотатски места ли се борим?
SS

2013.03.25 | 11:28

3
160 депутата няма да могат да вкарат,но се надявам да са трети след ГЕРБ и БСП.Атака и БГ да го духат!
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.03.25 | 11:30

4
А АЗ ВИКАМ ТИ ДА ГО НАЛАПАШ ЦЕЛИЯ ДОКАТО СЕ ЗАДАВИШ МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ ОТ ГРОБ

2013.03.25 | 11:26

2
Нема проблеми, капиталистите ще им върнат заема.

2013.03.25 | 06:15

1
О, боже колко си евтин 2000 лева ли ти струва да пееш в нета?! Една разбрицана колица със звучното наименование ЦИНИК Рено Ако ще си продавам родата няма да е за кола на 15 години със фарове на които ще им трябва ремонт демек кривогледа Ти тъпир трябваше да не даваш косъм да падне от главата ми и да го натъркаляш пръв леке !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини