Протестират срещу незаконното строителство в Пирин

  • 21 юли 2011 07:20

  • 1033
  • 1
Протестират срещу незаконното строителство в Пирин
© Булфото

„За нас концесионният договор трябва да бъде прекратен", категоричен е той.

Протестът е срещу опита да се стигне до узаконяване на териториите, завзети неправомерно от концесионера.

Днешното шествие ще тръгне от 18,30 часа пред сградата на Министерски съвет, ще премине през Представителството на Европейската комисия у нас, Народно събрание, Софийския университет „Св. Климент Охридски" и ще стигне до БНТ.

Екоактивистите искат построените извън закона обектите да минат под временната опека на държавата, докато се разреши въпросът, както и да се премине към рекултивиране на терените на разширената ски-зона. „Поради спекулациите кое е законно и кое не, ние сме поискали информация от МОСВ за резултатите от направените проверки и заснемане на ски-зоната.

Поискали сме и всички налични разрешителни за строеж, които има в Община Банско, издавани от тях и не само, на територията на националния парк", допълни Петко Цветков. Към момента отговор не е получен. Първите реакции се чакат след 25 юли.

Коалиция „За да остане природа в България" иска национален референдум за решаване на проблема.

Преди седмици еколозите отправиха призив към премиера Бойко Борисов да свика референдум за незаконното строителство в Национален парк „Пирин". Зелените активисти предлагат три въпроса за националното допитване: Да се премахнат ли незаконно построените писти и ски съоръжения в Национален парк Пирин?

Да се накаже ли офшорната компания, нарушила закона и изградила незаконните ски писти и съоръжения в Национален парк Пирин, като се отнеме концесионния договор? Да се отдават ли държавни територии от Национален парк Пирин за ползване на офшорни компании?

От коалицията са готови да участват в консултации по формулиране на въпросът на референдума и очакват поканата от институциите.

„За съжаление, констатираме, че текат някакви договорки за съвместна комисия между МОСВ и концесионера „Юлен" АД за ново, едва ли не, заснемане и проверка на терен, докато гражданските и неправителствените организации са изключени от този процес. Нашето опасение е, че нещата отново може да се случат на тъмно", допълни Петко Цветков.

Последвайте канала на

1033 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
леш

2011.07.21 | 12:30

1
Викам и тук да го пиша: Първо: След протест не се променя нищо, освен прегракналите ни гърла на другия ден. Трябва РЕВОЛЮЦИЯ, която изисква жертви. Трябва партизанско движение или гражданска война. Второ: Много са тези, които ще се уплашат от такава промяна. Все пак който чуе, че може да умре е нормално да се изплаши. Не сме червената армия на СССР, а сме обикновенни граждани. Трето: Дори да има някакъв голям процент от тия патриоти, които биха вдигнали оръжие за промяна, няма да го направят защото - чети сега МНОГО Е ВАЖНО: Процентите между бедни и богати са изравнени бате. Ако все още не разбираш какво казвам ето ти: Защо да тръгвам на опълчение, щом като изляза от блока ми и се огледам, виждам все по някой големец с черен Мерцедес МЛ? Ти мислиш ли, че при този охолен живот, който води, той ще подкрепи партизанското движение? А? Какво му пречи да извади законната си пушка от багажника и да ми свети маслото, защото искам да променям държава в която той си живее като цар? И те не са няколко май френд, те са вече половината население на България. Другата половина, потъпкани и умиращи, борещи се за залък хляб, какво биха направили срещу шефовете с големите черни Мерцедеси и правителството на тяхна страна? Левски е казал че трябва да сме единни за да спечелим. Но това остава във времето. Вече всичко е променено. Вече който стане шеф, се опитва не да се съюзи и да бъде единен с обикновените, а гледа да ги смаже като хлебарки, за да върви той напред и да оправи семейството си. Това за мен не е народ.

Добави коментар

Водещи новини