Синдикати и работодатели се карат за минималната заплата

  • 22 март 2013 09:11

  • 1349
  • 1
Синдикати и работодатели се карат за минималната заплата
©

В света има примери, в които подобен призив богатите да помогнат на бедните отправен от премиера Марин Райков. Това заяви пред БТВ президентът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев. В Мароко кралят отправи призив към богатите да помогнат на страната. Всеки получаваше специален знак за внесените пари в специален фонд. В Южна Корея даряваха пръстените и обиците си в полза на държавата.

Той каза, че синдикатът ще настоява да се повиши минималната заплата с 20 лв. и така тя да стигне 330 лв. или с 10 лв. по-малко от това, което иска КНСБ. Необходимо е да се повишат и майчинските. 100 млн. лв. има предвидени за подслушване в бюджета на МВР и оттам може да се дръпнат средства и да се пренасочат към социални дейности.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев обаче призова социалните мерки да се насочат единствено към най-уязвимите групи на населението – тези, които не могат сами да си помогнат. Необходимо е източникът за това да не бъдат средствата за капиталови разходи, а чрез прехвърляне на едни разходи от едно перо в друго. Ако се пипнат капиталовите разходи това ще се отрази на работните места и усвояването на средствата от ЕС, смята Колев.

Бизнесът не е съгласен да се повиши минималната заплата във всички сфери. Огромна част от фирмите имат по един зает и това е самият собственик. Болниците дължат 200 млн. лв., фирмите имат да прибират 35 млн. лв. от ДДС и това увеличава междуфирмената задлъжнялост, каза Колев.

Зам.-председателят на БСК припомни, че цената на тока е била повишена за бизнеса пропорционално на намалението за битовите потребители. Това обаче остана скрито за хората, независимо, че ЕРП-тата поеха основния удар, каза Колев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.23 | 02:39

1
s 20 lv kakvo da praviat xorata do nikade nestigat tok li ili parno mogat da platat da ne govorim che za supera nima da im ustane nishto tova e podigravka s naroda

Добави коментар

Водещи новини