С 19% по-ниски февруарски сметки за парно

  • 18 март 2013 15:46

  • 964
  • 0
С 19% по-ниски февруарски сметки за парно
©

Сметките за парно отопление през февруари в столицата са средно с 19% по-ниски спрямо предходния месец, сочат данните на Изчислителния център на "Топлофикация София".

Столичани са консумирали 427 169 мегаватчаса топлинна енергия, което е с около 19 на сто по-малко в сравнение с януари, посочват от дружеството. Причината е по-високата средномесечна температура, която през февруари е била 2,8 градуса, а през януари - 0,9 градуса.

Според данните на Изчислителния център на "Топлофикация София", 98% от клиентите имат намаление на сметките средно с 19 на сто, като при близо 38% от абонатите на компанията намалението на сметките за отопление е между 20 и 50 процента. При близо 3000 семейства понижението е с над 50 процента.

Статистиката показва още, че 80 на сто от клиентите на топлинната компания ще платят сметки до 150 лева.

Само при 1,7% от абонатите има увеличение на февруарските фактури за парно отопление. Данните на топлинните счетоводители показват, че една от основните причини са реалните отчети на клиентите със заявени нулеви прогнозни дялове при извънредните отчитания през февруари. След поисканата от Столичната община допълнителна проверка на нулевите прогнозни дялове, фирмите - топлинни счетоводители, са приключили до края на февруари междинните отчети на тези имоти и са подали данните в Изчислителния център на "Топлофикация".

Друга причина за повишението е въвеждането на отчетите за реално консумираните количества топла вода от клиентите. Отново има отделни случаи на увеличена консумация на топлинна енергия през февруари, установено след извършването на месечен отчет или корекции на дялове в новоприсъединени сгради. Абонатите на дружеството могат да платят своите сметки от днес на касите на компанията, както и онлайн.

Последвайте канала на

964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини