В Пернишко ремонтират 14 православни храма

  • 18 март 2013 09:20

  • 775
  • 0
В Пернишко ремонтират 14 православни храма
©

Започват ремонти на 14 православни храма в Пернишко, съобщиха от общината. Църквите пострадаха от земетресението на 22 май миналата година и последвалите трусове. Много от тях са на 100 и над 100 години, с гредоредни конструкции и имат тежки поражения.

Възстановителните дейности са наложителни, за да се осигури безопасното ползване на храмовете, както и да бъде предотвратена опасността от пълното им разрушаване, посочват от общината.

За ремонтите са предоставени 142 474 лв.от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Ще бъде извършено укрепване, реставрация на стенописи, на олтари и иконостаси. Вече е обявена обществена поръчка за обектите, като процедурата е договаряне без обявление. Най-много средства - 42 244 лв., са заделени за храма "Св. Спас" в с. Големо Бучино, за
църквата "Св. Йоан Богослов" в с. Селищен дол - 17 908 лв., и за манастира "Св. Петка" в кв. "Калкас" - 12 475 лева. Ще бъде
ремонтиран и най-старият пернишки храм, носещ името на Св. Георги, в кв. "Марина бара", църквите в селата Люлин, Богданов дол, Рударци и др.

Първи бе укрепен централният пернишки храм "Св. Иван Рилски". За възстановяването му бяха отпуснати 175 511 лв. След като бе затворена повече от месец, обновената църква събра отново миряните на Коледа.

Последвайте канала на

775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини