Бедственото положение в Габрово остава

  • 15 март 2013 07:20

  • 1716
  • 1
Бедственото положение в Габрово остава
©

Остава в сила обявеното снощи бедствено положение в община Габрово заради ураганния вятър със скорост над 120 километра в час, който бушува в района.

Все още е рано да кажем дали към момента нямаме нужда от техники и подкрепление от други институции извън общината, обяви пред БНТ кметът Таня Христова. По думите й, в момента се разпределят щетите, които специализирани групи ще започнат да оценяват. Надяваме се до няколко часа да имаме повече данни, обяви тя и допълни, че ще потърси от държавата средства за компенсации на пострадалите граждани.

Заради бедственото положение, което с моя заповед бе обявено вчера, днес е неучебен ден. Призовавам гражданите да преустановят движението по улиците - както като пешеходци, така и с автомобили. Бъдете внимателни, каза тя.

20-годишна жена загина при бурята. Тя е попаднала под скеле на сграда в центъра на града, съборено от ураганния вятър. Има и други пострадали, но състоянието им не е тежко.

10 пациенти, от които двама са хоспитализирани, са преминали за денонощието през спешния център в Габрово, съобщиха от болницата. Лечебното заведение също пострада от бурята и част от него остана без покрив, липсват и прозорци. Директорката на лечебницата увери, че няма опасност за пациентите в болницата.

Екипи на пожарната служба продължават да работят по преодоляване на последиците от бурята. На много места все още е прекъснато електрозахранването. Без ток останаха Трявна и Дряново.

Тежка е ситуацията и във Велико Търново - има паднали клони и дървета, както и висящи предмети. Опасните сгради са оградени с ленти. Шест души са пострадали от паднали дървета. Тази сутрин в 09:00 ч. започва заседание на Комисията по бедствия и аварии в общината.

Тежка е ситуацията и в общините Пловдив и Кърджали.

Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен днес за област Сливен.

Последвайте канала на

1716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.15 | 08:01

1
Браво.

Добави коментар

Водещи новини