-
12 март 2013 06:21
- 1749
- 5
По 1,30 лева за килограм живо тегло вървят магаретата за клане по селата. Дългоухите домашни помощници имат чисто червено месо и макар да има тънкости при приготвянето им, все повече хора слагат на трапезата си от деликатесните мръвки.
От магаре, което тежи около 300 кила, получавам 60 -70 кг месо, сподели за „Монитор” Иван Петков, земеделски производител от Плевенско. При обработката е важно да се изчистят жилите и лойта, а полученото месо се мели два пъти, за да бъде по-вкусно. Най-вкусно е да се направи на суджук, а от каймата да се приготвят кюфтета или мусака.
Мръвките приличат много на телешкото и трудно може да се различат от хора, които не са в месарския бизнес. „Който веднъж опита, обаче трудно се отказва от тях”, каза още Петков. Няма сезон за клането на магарета, по всяко време са вкусни, сподели още човекът, който от дълги години залага на манджите от еднокопитни. По селата в Северна България има хора, които още от есента се запасяват в магарешко и пълнят с него фризерите си. Обяви за продажба на магарешко месо има и в интернет, цената е 5 лева, а доставката може да се направи от стопаните.
В България има регистрирани 2635 магарета, но това далеч не са всички животни от този вид, защото често стопаните пропускат да ги впишат в официалните регистри.
Конете на отчет са 14 196 става ясно от информация на Българската агенция по безопасност на храните. По селата обаче не си падат чак толкова по манджите от тях, защото месото е със специфичен, леко кисел вкус.
У нас са одобрени 83 месодобивни предприятия за клане на домашни копитни животни, става ясно от Националния регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, публикуван на сайта на агенцията. Салами и деликатеси от коне и магарета обаче може да се правят само в 6 месокомбината, единият от които - „Меком” - Силистра, обаче е затворен вече. Не е задължително обаче всички фирми да преработват месо от еднокопитни, защото потреблението определя търсенето. Много често фирмите работят по поръчки извън страната.
Цената на готовите салами е с 25 на сто по-висока отколкото струват обикновените шпеци. През последните години в световен мащаб расте търсенето на конско месо, затова то може да се намери не само в специализираните ресторанти във Франция и Италия, но и в супермаркетите. Счита се, че дефицитът на конско месо в ЕС е около 80-85 хиляди тона годишно въпреки неприятностите, свързани с подмяната на говеждото месо с конско и подвеждането на потребителите.
Последвайте канала на
Свързани новини
ЦСКА 1948 предлага нов договор на голямата си звезда, първите три нови попълнения са ясни
Честито Рождество Христово!
Ето как Стоичков, Кристиано, Меси и други футболни звезди посрещнаха Коледа
"Вабанк": Кой е с по-голяма заслуга за представянето на Ливърпул – Клоп или Слот
Нападател на Лудогорец може да се завърне в Аржентина
"Въпроси и отговори" с Майкъл Оуен
Коментари 5
Добави2013.03.12 | 10:23
2013.03.12 | 10:24
2013.03.12 | 09:04
2013.03.12 | 08:19
Добави коментар
Водещи новини
Бойко Борисов поздрави българите с Коледа с видео във Фейсбук
25 декември 202414:53
Слави Трифонов: Най-искрено, от цялото си сърце, ви пожелавам здраве, късмет, вътрешен мир, успех и спокойствие
25 декември 202415:13
Мъж е с опасност за живота, негов познат го ударил с чук
25 декември 202412:46
Колко са богати най-заможните българи?
25 декември 202414:01
Видео показва първите мигове след самолетната катастрофа в Казахстан
25 декември 202413:49
Заради самолетната катастрофа в Казахстан: Илхам Алиев прекъсна посещението си в Русия
25 декември 202413:19
Въздушната атака над Украйна: Полша вдигна военни самолети във въздуха и приведе системите за ПВО в пълна готовност
25 декември 202411:36
Русия потвърди: Ударихме украински енергийни обекти, важни за военната им промишленост
25 декември 202413:29
След изявлението на Тръмп: Дания укрепва защитата на Гренландия
25 декември 202412:02
2013.03.12 | 10:24