Ловчанската епархия с ново духовно средище

  • 11 март 2013 11:57

  • 1030
  • 0
Ловчанската епархия с ново духовно средище
© Българска Патриаршия

Новостроящият се катедрален храм в Ловеч ще се превърне в духовно средище на Ловчанска епархия, заяви пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му, такъв катедрален храм в България не е строен от началото на миналия век. Той ще бъде главният храм за цялата епархия и ще издигне авторитета на Ловеч. Убеден съм, че заради храма ще идват много хора и от чужбина, и от България и ще съдейства за духовното им възпитание, отбеляза митрополит Гавриил.

Катедралният храм се строи от есента на 2005 година. В момента се довършва грубият строеж отвън. С предоставените наскоро от ПП ГЕРБ 500 хиляди лева от ще започне работата вътре в храма, който ще е на две нива. Първоначално ще се направи отоплението и инсталацията, а след това започва да се работи по първото ниво. Там ще има храм на Въведение Богородично, салон за 250 души, в който ще се изнасят концерти, библиотека, музей, баптистерий за кръщаване на възрастни, както и столова, кухня, кът за деца и младежи с компютри.

До есента Ловчанският митрополит се надява салонът да е готов и в него да се изнасят лекции, беседи, да се прожектират филми.

Във второто ниво ще е основният храм. Главният престол ще е на светите братя Кирил и Методий, а другите два предстои да се реши на кой ще бъдат посветени.

Митрополит Гавриил сподели, че преди да започне да строи храма един голям духовник му е казал, че Бог ще благослови да бъде построен. "Това Божие благословение го усещаме до ден днешен. Във времена и на криза, и на трудности и проблеми в града, все пак един огромен храм от 800 квадратни метра застроена площ на две нива вече отвън е почти завършен. Това е само от дарение", допълни Ловчанският митрополит. Не сключвам договор без да има парите, защото много хора обещават, но малко от тях дават, отбеляза митрополит Гавриил. Според него, за завършването на храма ще са необходими грубо още един милион лева.

Преди дни стана ясно, че ПП ГЕРБ даряват за довършването на храма 500 хиляди лева и това според Ловчанския митрополит Гавриил е много голяма помощ. Той припомни, че преди време от ПП ГЕРБ са дарили още сто хиляди лева. От тях миналата година 20 хиляди лева са били за храма.

Други партии не са давали средства, но правителства - да, разказа митрополит Гавриил. По времето на правителството на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица са били дарени сто хиляди за започването строежа на храма. Ловчанският митрополит припомни, че всяка година Министерски съвет превежда около 1,5 милиона лева на всички епархии, или към сто хиляди на всяка.

Последвайте канала на

1030 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини