Рухна покривът на средновековна църква в Радомирско

  • 08 март 2013 09:49

  • 1060
  • 0
Рухна покривът на средновековна църква в Радомирско
©

Рухна покривът на храма "Свети Никола" в радомирското село Чуковец, съобщиха от кметството.

Светата обител е обявена за паметник на културата. Изграждането й датира от XVI-XVII в. Църквата има богата стенописна украса. В началото на XX в. тук е открит ценен книжовен паметник - четириевангелие от средата на XVI в., писано в Света гора. Църквата е функционирала през целия период на многовековното си съществуване. Сега тя е в окаяно състояние. През периода 2007-2008 г. е правен опит за реставрация на стенописите, като е разкрит първият /средновековен/ живописен слой в старата част на храма, пише БТА.

Вторият слой слой - възрожеденски стенописи, който покривал старата живопис, е отстранен, консервиран и оставен на съхранение в Регионалния исторически музей в Перник. През 2009 г. с оскъдни средства, отпуснати от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет е ремонтирана камбанарията. Старината е увредена и от земетресението на 22 май миналата година.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е изпратил сигнал в Комисията по бедствия и аварии, в Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет и до Министерството на културата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини