Ивайло Московски: Ако приватизацията на БДЖ спре, край с влаковете

  • 08 март 2013 07:41

  • 2083
  • 3
Ивайло Московски: Ако приватизацията на БДЖ спре, край с влаковете
©

На последното и предпоследното заседание на правителството мина концесията на пристанището в Бургас Запад и жп гарата Пловдив. Процедурите обаче са отворени от юли миналата година, а сега идват обвиненията на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Това заяви пред БТВ министърът на транспорта в оставка Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета.

Концесията е полезна, защото държавата няма възможност да инвестира, за разлика от частните инвеститори. Той отрече, че компанията на Миролюб Столарски е избрана, защото превозвачът е близък до ГЕРБ. 9 млн. лв. трябва да бъдат вложени в гарата, уточни Московски.

Ако иска опозицията може да спре приватизацията на БДЖ, но това е единствения начин да се удовлетворят кредиторите, заяви транспортният министър в оставка. Общите загуби бяха намалени със 100 млн. лв., от 820 млн. лв. на около 730 млн., на практика дружеството е в технически фалит още когато дойдохме на власт, припомни Московски. Той съобщи че наскоро е имало среща с кредиторите и от тях зависи докога ще функционира БДЖ и ако се спре раздържавяването, може да си вземат влаковете и край, отсече министърът.

Заварихме ОП „Транспорт“ с 11% договорени средства и 1% разплатени, а в момента договорите са договорени на 100%, а разплатените са около половината пари. 400 км. жп линии се строят за скоростните влакове. Парите отиват и за столичното метро и пристанищна инфраструктура, заяви Московски. На 1 януари 2014 г. са осигурени 600 млн.лв от новия програмен период и може да се ползват за нови влакове независимо кой е на власт. Дали тези влакове ще работят в друго дружество или в оздравеното БДЖ.

Финансово „Български пощи“ са на загуба, но защитават методология, която чака за нотификация от Брюксел, която да докаже, че има право на държавна помощ от 22 млн. лв. заради социалната функция, която изпълняват в райони, където няма финансова изгода, каза Московски. Загубата от 7-8 млн. лв за дружествот ще бъдат покрити именно по този начин. От първи януари 2014 г. пощите ще бъдат бенефициенти по програмата за „Развитие на селските райони“ , тъй като в тези райони има 2500 станции. Предстои да се осигури интернет в слабозаселените райони и тези станции може да се използват като провайдъри.

Не е решено дали ще водя листа, но ако бъда поканен ще се включа, разкри Московски. На изборите ще надделее разума и хората ще преценяват според направеното, предположи министърът в оставка. Не бих казал, че има смут в редиците на ГЕРБ и там трябва да има процеси, които да дадат по-различна посока на хората в партията. Има доста хора, които разочароваха хората и обществото, призна Московски. Когато човек не си върши работата и губи доверието на хората може да си търси друго поприще, каза министърът в оставка. Той заяви, че няма идея кой ще го замени в служебния кабинет, но изрази надежда, че ще бъде разумен човек.

Последвайте канала на

Novini.bg
2083 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.03.08 | 15:41

3
Плащайте си данъците,глобите и таксите ,за да има в бюджета,за да има за заплати ,за да могат да ви контролират,ограничават и глобяват,за да имат за заплати…събирайте боклука,разделяйте го,плащайте ,за да ви го извозват, за да си го продават, разделен,за да не се охарчат и да не работят,а само да прибират и взимат…плащайте си ддс с всичко което си купувате…плащайте и работете,за да плащате

2013.03.08 | 15:41

2
На мен да ми раэправят че пристаниище запад е било губещо ,сега ще пълни гушата на Бойко наглия!!!
...

2013.03.08 | 15:41

1
Абе кой ще купи нещо което е на загуба и е "неспасяемо"?

Добави коментар

Водещи новини