Цецка Цачева на среща с протестиращите

  • 06 март 2013 14:22

  • 1435
  • 0
Цецка Цачева на среща с протестиращите
©

Около 150 -200 човека се събраха днес на протест пред парламента. Десетина представители на протестиращите влязоха в Народното събрание за среща с председателя на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, съобщава БТА.

Сред исканията им са промени в Изборния кодекс, които да позволят граждански организации да участват в наблюдението на изборите. Във всички избирателни секции ще искаме да има по един излъчен представител. Това обясни пред журналисти председателят на Граждански форум "Промяна" Георги Георгиев, представител на протестиращите. По думите му най-важното сега е да се гарантират честни избори чрез максимална прозрачност на извършените разходи в предизборната кампания, разширяване на наблюдението на целия изборен процес, включително извършване на наблюдение на всички нива от формирани за целта граждански структури.

Недоволните граждани искат и монополите да бъдат лишени от гарантирана печалба и преференции, съживяване на малкия и средния бизнес, както и незабавна ревизия, след която да бъде казана цялата истина за финансовото положение на държавата и сезирани компетентните органи за виновните и извършените нарушения. За среща с председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 по-късно в парламента дойде и друг представител на протестиращите - Янко Петров. Той обаче не беше приет на Цачева и си тръгна с думите, че за пореден път НС затваря вратите си за гражданите. Ще се видим на улицата, добави той.

Преди това Петров определи като тежко решението да не се правят промени в Изборния кодекс. Той съобщи, че за следващите си стъпки недоволните ще решат на кръгла маса в събота. Опитваме се да станем солидарни с останалите протестиращи, защото се борим с монополите, отбеляза той. В момента, в който държавният глава каза, че е отворен за обществен дебат с протестиращите, вижте какво стана в сайта на президентството - има 350 групи, отбеляза Янко Петров. Явно липсата на диалог досега "отпушва тапата", обобщи той.

Според протестиращите, представяни от Петров, служебният кабинет трябва да е строго независим, да не е обвързан с партии. Ако дори и един човек влезе в правителството, който е компрометиран или близък до сегашното статукво, гражданите няма да му гласуват доверие и ще бъде дискредитиран самият президент, категоричен е той. Служебното правителство трябва първо да стабилизира страната икономически и да започнат веднага проверки в министерствата, така че истината да излезе наяве, очерта задачите пред служебния екип Петров. Според него трябва да бъдат разсекретени договорите, проверка на сделките и затова е необходимо членовете на служебния кабинет да са експерти, да имат прокурори и юристи на тяхна страна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини