Рашидов откри обновената църква „Св. Георги” в Арбанаси

  • 04 март 2013 14:10

  • 1147
  • 2
Рашидов откри обновената църква „Св. Георги” в Арбанаси
© Булфото

Министърът на културата в оставка Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко откри реставрираната църква „Св. Георги” във великотърновското село Арбанаси.

Проектът, за който бяха отделени близо 1 млн. лв., включваше ремонтни и реставрационни дейности по сградата на църквата „Свети Георги” и депото за стенописи, както и благоустройство на дворното пространство на храма. Стенописите са реставрирани и консервирани. Те са върнати и експонирани във вътрешното пространство на църквата след реставрацията.

Последната реставрация на църквата е реализирана в средата на 70-те години на ХХ век от Серджо Пигацини.

Стенописите висяха в ужасно състояние. Безкрайно благодаря на реставраторите, че спасихме ценни иконописи, които, ако не бяхме се намесили, щяхме да загубим, обяви Рашидов. Той пожела на всички, на които предстои да заемат неговия пост, да работят за хората, защото всичко, което се гради остава за тях.

Последвайте канала на

1147 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mitaka

2013.03.04 | 22:11

2
деева тука сички са супер неграмотни и тъпи,ся ше кажете че и аз съм неграмотен и тъп - да,вярно е,ама това какво общо има с вас?вие сте награмотни и тъпи и аз съм неграмотен и тъп,дори и да ми кажете че съм неграмотен и тъп това не ви прави по-малко неграмотни и тъпи,само дето аз не претендирам,че не съм неграмотен и тъп или много разбиращ,затова морално ви побеждавам,ПЪЛНО ТАКТИЧЕСКО ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД АНТАГОНИСТИТЕ РАЗПОЛОЖЕНИ ПО БОЙНОТО ПОЛЕ!!!!!!!!
Ортодокс

2013.03.04 | 22:11

1
МЮСЮЛМАНИН открива църкви, странно нали!Бягай далеч от църквите, Вежди Рашиде!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини