Доклад за зоните в НАТУРА 2000

  • 08 февруари 2013 20:53

  • 1138
  • 0
Доклад за зоните в НАТУРА 2000
©

Ключов момент за оценката как България опазва защитените си територии - в момента се прави ревизия дали е опазена площта на определените през 2007-ма година зони от НАТУРА 2000 и през юни докладът ще е в Еврокомисията, предаде БТА.

Експерти и природозащитници стискат палци териториите, определени като защитени, да не са с нарушени граници. Европейското законодателство не допуска промени, а всяко "изяждане" на площи води до наказателни процедури и задължителното им възстановяване.

Специалистите са категорични, че усвояването на земи по морето и планинските курорти трябва да става след прецизни екопроцедури. Уточняват, че oпределянето на всяка зона от европейската екологична мрежа е станало след задълбочени научни аргументи в периода 2003 - 2006 г.

В момента мрежата е предложена с най-ценните, най-представителните територии, които да бъдат опазвани в дългосрочен аспект, каза Николай Недялков.

Досието на всяка зона съдържа детайлна информация за нея - обща географска характеристика, данни за видовете растения, животни и птици, които се срещат там, типове почва, собственост, има ли човешка интервенция, какви са заплахите, карти и снимки.

Случайно попаднали в НАТУРА 2000 територии няма, категоричен е Недялков. Затова, според него, не може да има спекулации с екомрежата. Въпреки това завземането на нови защитени територии e факт

По черноморското крайбрежие и по някои от планинските ни курорти, където има намерение за писти, за лифтове, където са реализирани проекти, има усвояване на горски местообитания или на тревни местообитания, обясни той.

34.3% от площта на страната ни попада в европейската екомрежа НАТУРА 2000. Тя включва зони за птиците и зони за местообитанията. Как сме стопанисвали тези територии ще се разбере през март. Три месеца по-късно е докладът пред Еврокомисията.

Последвайте канала на

1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини