"Южен поток" ще минава през зони от "Натура 2000", притесняват се варненци

  • 04 февруари 2013 20:30

  • 1042
  • 0
"Южен поток" ще минава през зони от "Натура 2000", притесняват се варненци
©

От утре във Варна започват обществени обсъждания, свързани с предстоящото строителство на морската част на газопровода "Южен поток". Тази част от газопровода, реализирана от компанията "Южен поток - транспорт", включва и 3 км на сушата. "Южен поток - транспорт" вече публикува на сайта си задание за оценка на въздействието на околната среда. То ще стане основа на обсъжданията, а изводите ще бъдат включени в окончателната оценка, предаде БНТ.

С обща дължина 900 км, морската част на газопровода "Южен поток" ще преминава и през 23 км български териториални води, ще влиза на брега 11 км южно от Варна на плажа "Паша дере" и след още 3 км ще се съедини със системата на сухопътния газопровод, по който газът ще тече към Европа. В тези 3 км "Южен поток" минава успоредно на съществуващия вече там тръбопровод "Галата".

Зад сухото географско описание обаче се крият не само първи по мащаба и рода си строителни работи в България, но и тревоги как и дали тези дейности ще засегнат екологията и живота на крайбрежния район. Еколозите имат конкретни въпроси.

"Ще бъде една просека в гората около 90 м изсечена, в момента тя е, да речем, около 60 м, поне така е по документи, които ни представят. Сега тези 90 м изсечени проблем ли са, или не са проблем? Това, че ще има две компресорни станции, които ще засилят фоновото ниво на шума, проблем ли ще е, или няма да е проблем?", попита Илиян Илиев, председател на екоорганизация ОЦОСУР.

Бреговата част на "Южен поток" ще минава през зони от "Натура 2000", предназначени за защита на птици и горски масив, но ще подмине защитените местности "Лимана" и Ракитник".

"Следователно големите проблеми там отпадат. Остава по-малкият проблем, че цялото инвестиционно намерение е разположено на защитената зона "Натура 2000", но дори и Еврокомисията допуска строителство на проекти с международно значение, важно за общността", посочи Ивайло Иванов, председател на Дружеството за защита на птиците.

Според еколозите има и социален аспект, защото плажът "Паша дере" е един от малкото девствени плажове, a може да се окаже недостъпен.

В заданието за изготвяне на оценката на околната и социалната среда, публикувано от "Южен поток - транспорт", се признава, че по време на строителството ще има ограничения за достъп до плажа. Като цяло обаче въздействията от проекта се очаква да бъдат временни. Според "Южен поток - транспорт" строителството ще има и положителен ефект във вид на нови работни места и нови възможности за бизнес.

Последвайте канала на

1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини