Нови разкрития за атентата в Бургас

  • 06 февруари 2013 20:01

  • 4893
  • 18
Нови разкрития за атентата в Бургас
©

Днес станаха ясни още детайли от разследването на атентата в Бургас, след като вчера българското правителство свърза извършителите с военното крило на "Хизбулла".

Взривяването на атентатора е грешка, установили разследващите. Целта е била автобусът да избухне в движение, за да има повече жертви и да бъдат заличени максимално много следи. Европол разпространи подробности за анализите, които е правила, и оцени високо разследването, което се провежда в България, предаде БНТ.

Открита платка от взривното устройство и анализ на всички части, намерени от него на летище "Сарафово", дават основание на експертите от Европол и разследващите в България да стигнат до извода, че на паркинга е трябвало бомбата да се постави в най-предната част на багажника на автобуса. По отношение на самия взрив предположенията са две. Едното - по грешка терористът е взривен дистанционно от втори човек, който е наблюдавал действията му. Второто - самият терорист е сбъркал, като сам е задействал адската машина.

Според анализите и доказателствата автобусът е трябвало да бъде взривен в движение. Предположенията са, че това е трябвало да стане в задръстването преди входа на Ахелой. Така жертвите и ранените биха били най-много, а доказателства, които да водят към терористите, не би имало. В първите часове след атентата е открита шофьорската книжка на единия атентатор. По-късно и на другия, според информация, на ТИР-паркиг по пътя Варна - Русе. Според разследващи, след грешния взрив двамата помагачи на атентатора са напуснали спешно България.

"Ние знаем тяхното движение към България, така и след това оттеглянето им, така че това, което ще се опитаме да докажем, че те са дошли от страна, в която след това са се прибрали", поясни Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна - директор на ГДБОП.

Тримата извършители на атентата са влезли в България на 28 юни. Двамата оцелели са напуснали страната още на 18 юли. Тяхната самоличност е установена - те са ливанци. Единият притежава и канадски паспорт, а другият - австралийски. От 2006 г. единият се е завърнал да живее в Ливан, а от 2010 г. и другият. Според анализите на Европол фалшивите мичигански шофьорски книжки, с които те са се представяли в България, са произведени в Ливан. По време на престоя си те са били наели четири автомобила.

"Съдебни поръчки за събиране на доказателства са изпратени още до Израел, Мароко и Австралия. Освен че няма доказателства и анализите сочат, че е невъзможно терористи да са търсили съдействие от когото и да е на местно ниво", допълни Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

"По принцип от това, което сме обсъждали, от това, което знаем за тези хора и за тази организация, за да прикрият своите следи и да не могат да бъдат разкрити, те не правят контакт с хора, които се намират трайно на територията, на която се извършват терористични актове", разкри още директорът на ГДБОП Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна.

През пролетта ще бъде направен следствен експеримент и атентатът ще бъде възпроизведен отново на същото място. Финансирането на експеримента е съвместно с Европол и вече са закупени два автобуса, които ще бъдат взривени.

Последвайте канала на

4893 18

Коментари 18

Добави коментар
Червен г*зобрък

2013.02.09 | 23:59

18
След като България е нападната и както стана ясно замисъла е бил много по-гаден, защо отрепките от т.нар. опозиция не застaват обединен с държавата ами квичат и злословят срещу нас пред целия свят? Вярно е, че комисионните за обекти като Белене, Цанков камък и Кърджалийското огледало изкушават, ама пък и целия народ не е малоумен бе товарищи!
e

2013.02.09 | 23:59

17
Цветане,Цветане,бива-бива,ама толкова не бива да сте ....Сега обаче по нареждане,ще пускате малко-по-малко "тезата",чак" до там,че да накарате и "Хизбулла" да повярва,че те са го извършили.Изглежда "Досиетата X" на Цв. и Фл. май са се показали от чекмеджетата на ЦРУ и Мосад
ПРЕТОРИАНЕЦА ....... трети

2013.02.09 | 23:59

16
Ма Цецко ,не се излагайте така с Флорчето.......... НЕ ПРАВЕТЕ МАЛОУМНИ ИЗКАЗВАНИЯ ,ЧЕ АРАБСКИЯТ СВЯТ НЕ Е ШЕГА ............ Като не разбирате, се обърнете към специалисти извън страната,относно... ИСЛЯМИСТКИ ГРУПИРОВКИ.... за да не стане ,като вица с МЕЧКАТА И ДЪРВАРЯ.....защото окото на плача е много голям ,но ВАС ВИ БОЛИ РЕМАРКЕТАТА да му мисли ....НАРОДА....
zzzz

2013.02.09 | 23:57

12
арабския свят е достатъчно настъпен и затиснат от съединените щати и последното нещо което го интересува е България то беше ясно че рано или късно България ще се поддаде на натиска от Америка мен въобще не ме е страх от атентати по простата причина че не си струваме и усилията
Илиев

2013.02.07 | 12:26

2
Брей, колко много нови неща научиха за отрицателно време. Добре, че излязоха разни компромати, за ББ, та уж да свършат някаква работа докато замазват очите на хората.

2013.02.09 | 23:58

15
taka e . ama to za tija ot gerb tova e praktika . mizernici .
dsfsdfsdfsdf

2013.02.09 | 23:58

14
Много ще ме изкефи тези от хизбола да пометат я цецо я бойко я някой друг такъв кучкарник. Това ако стане ще си сложа палестинско знаме в стаята.
xxxxx

2013.02.09 | 23:58

13
очевидно е че в случия израел са вредителите и виновните за всеки нормален човек за щастие ес не се връзва на прототии идващи от хора като бойко и цецо
zzzzz

2013.02.09 | 23:57

11
и все пак ако трябва да избираме по-добре с чифутите и американците отколкото срещи тях и с тези строшляняци арабите..
zza

2013.02.09 | 23:57

10
нищо против арабите нямам просто констатация сори ако някой се обиди
ПРЕТОРИАНЕЦА ....... трети

2013.02.09 | 23:57

9
До някъде си прав приятелю ,но ако върнем събитията на зад , ударени държави от атентати , като големите РУСИЯ ,ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ и др. и прочие да не ги изброяваме ,та една малка заспала и разградена от всякъкви тайни служби, БЪЛГАРИЯ ........Плюй си в пазвата и не казвай, че не те е страх, защото всеки от нас можеше да е на мястото на тези хорица в БУРГАС ......А колкото до Арабите, въобще не им пука от Америка, а 11 септември........... ДА НЕ ДАВА НИКОМУ ГОСПОД......ОСТАНИ С МИР.

2013.02.09 | 23:56

8
Защо никой не коментира един много важен въпрос , откъде е дошъл експлозива ?? Не е възможно да е минал през проверките по летищата , следователно идва от България .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини