Катуница: Рашкови да не се връщат

  • 30 януари 2013 06:59

  • 1132
  • 0
Катуница: Рашкови да не се връщат
©

"Малко е това, което събориха! Още къщи на Рашкови има за бутане в Катуница! И да се изселват, да ги няма!"

Думите са на Димитър Динков, който живее срещу палата на покойния син на Цар Киро - Иван, но обобщават преобладаващото мнение в Катуница, пише "Преса".

Хората там са доволни, че най-сетне законът стигна и до Рашкови и две от къщите им и лятната резиденция извън селото вече са премахнати като незаконни, но искат бутането да стигне до край.

А за събаряне има още, защото през ноември 2011 г. РДНСК издаде девет заповеди за премахване на незаконни постройки на Рашкови, но за част от тях обжалванията още не са приключили. "Събориха масивната ограда около къщата на Иван, но те си изградиха пак, макар и с тел. Да не вземат да се върнат, че ще стане беля, пак ще се стигне до бой", притеснява се бай Димитър.

Рашкови напуснаха Катуница след бунтовете през септември 2011 г., които избухнаха, след като техен познат прегази 19-годишния Ангел, а на следващия ден болното сърце на 16-годишния Павел не издържа на напрежението и момчето също почина. От тогава никой не е виждал роднините на Цар Киро в селото. Със събарянето на имотите, за които заповедите са влезли в сила, се занимава техен наемен работник на име Бухчет.

Нищо обаче не е забравено и хората не искат и да чуят Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от отново да се засели в Катуница, като излезе от затвора след около година. А синът му Ангел Рашков нееднократно е заявявал, че семейството му ще се върне в селото, защото земите под сегашните им къщи са си техни и ще си строят нови такива, този път законно.

"Сега махалата се успокои, като ги няма, но младежите се събират и си говорят, че няма да ги пуснат да стъпят тук. Чудо ще стане, ако пак решат да живеят в Катуница", каза Георги Йорданов, чийто дом е точно срещу голямата къща на Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от. Човекът разказва, че още навремето е предупредил Рашков да стои на дистанция и да не се занимава със семейството му, но иначе фамилията буквално безчинствала из селото. "Внуците му се държаха безобразно. Фучаха с едно скъпи коли из улиците, не смеехме да се движим свободно, притискахме се плътно до оградите, иначе щяха да ни бутнат, с нищо не се съобразяваха", потвърждава възрастна жена". После си спомня за убитите момчета и се разплаква, повтаряйки, че няма връщане назад и никой не иска Рашкови в селото. "Докато беше Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от, се търпеше. Но като взеха да го наричат Цар Киро, той наистина се почувства такъв и взе да мачка", казва Йордан.

Времето изтрива, но не помирява. Страхът не е напуснал изцяло Катуница, защото има хора, които избягват да говорят по темата. Има и местни, които съжаляват за разрушените палати. "Готов имот е. Толкова пари и работа има в него. Що не взеха да ги дадат за домове за сираци, а трябваше да ги събарят", пита мъж. На същото мнение е и местна ромка, която е работила за Цар Киро и твърди, че нищо лошо не е видяла от него, а събарянето на разкошните къщи е направо грехота.

Но самата фамилия се е примирила и дори опитва да установи добри отношения със съседите. При последното бутане на къщата на дъщерята Събка преди дни се изпочупили керемидите на гаража на съседната къща. Работниците на Бихчет бързо поправили покрива, извинявайки се на собственика.

Последвайте канала на

1132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини